Coronavirus

Rygtet død på udenlandske medier, efter at hun faldt om på pressemøde

Tanja Erichsen afviser selv de falske rygter på Twitter.

Historien om den danske enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Tanja Erichsen, der pludseligt faldt om midt under et pressemøde om vacciner, sluttede godt.

Hun blev hurtigt meldt i god bedring, og få dage efter den dramatiske situation, hvor blandt andre direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, hurtigt kom hende til undsætning, takkede hun for omsorg og hilsner på Twitter.

Historien kunne så være sluttet der.

Det gjorde den dog ikke. Mediet TjekDet, der har specialiseret sig i at faktatjekke historier, har nemlig fundet frem til to mindre græske medier, der har fået historien galt i halsen.

Det drejer sig om medierne Pronews og Greek News On Demand. Begge medier skriver, at Tanja Erichsen døde efter sit ildebefindende – og at dødsårsagen var, at hun var blevet vaccinereret med vaccinen fra AstraZeneca.

Begge dele må siges at være fake news – og hovedpersonen var endda frisk nok til selv at kommentere rygterne fra sin Twitterprofil.

Ærgrer sig over historien

Ifølge TjekDet har historien fået liv på de sociale medier, hvor den blandt andet er blevet delt i flere forskellige Facebookopslag.

Ekstra Bladet har talt med Tanja Erichsen, der fortæller, at hun ærgrer sig over, at nogle kobler vaccinen til, at hun skulle være besvimet og død.

- Det er et supergodt eksempel på, at vi skal tænke, før vi deler på de sociale medier. Det er noget af det, som vi arbejder med herinde hver dag, og vi har også selv kørt kampagne på 'tænk, før du deler'. For os er det jo vigtigt, at al information om coronavaccine foregår på et oplyst grundlag, siger Tanja Erichsen til Ekstra Bladet.

På pressemødet talte hun sammen med Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, om myndighedernes beslutning om at skrotte AstraZeneca-vaccinen fra det danske vaccinationsprogram.

Tanja Erichsen var dog ikke vaccineret mod coronavirus – hverken på daværende tidspunkt eller i dag.