Udland

Navalnyj bliver undersøgt på hospital uden for fængslet

Aleksej Navalnyjs egen læge bønfalder ham om at stoppe sultestrejke, inden den tager livet af ham.

Den fængslede russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj er blevet overflyttet til et hospital uden for fængslet.

Det oplyser Navalnyjs nære medarbejder Leonid Volkov.

Den 44-årige regeringskritiker bliver undersøgt på en hospital i byen Vladimir øst for Moskva.

- Der er blevet udført adskillige undersøgelser, siger Leonid Volkov.

Indledte sultestrejke i marts

Navalnyj, der var tæt på at miste livet sidste år ved et påstået drabsforsøg med nervegiften Novitjok, afsoner en flerårig fængselsstraf i et fængsel uden for Moskva.

Han klagede for nylig over alvorlige rygsmerter og lammelse i arme og ben.

For at protestere mod mangel på lægehjælp i fængslet indledte Navalnyj en sultestrejke 31. marts.

Ifølge hans egen læge er hans helbred så svagt på grund af sultestrejken - og muligvis også sidste års alvorlige forgiftning - at han risikerer at dø.

Flere hundrede Navalnyj-støtter anholdt

Volkov har kaldt fængslet, hvor Navalnyj sidder, for en torturlejr, og onsdag deltog tusindvis af mennesker i landsdækkende demonstrationer, der krævede, at Navalnyj fik adgang til uafhængige læger.

Nogle af Navalnyjs nærmeste medarbejdere blev anholdt, allerede inden starten på demonstrationerne, som myndighederne har stemplet som ulovlige.

I løbet af onsdagen er flere hundrede af Alexej Navalnyjs støtter blevet anholdt, og ifølge aktivistgruppen OVD-info, der overvåger anholdelser af demonstranter i Rusland, kan det dreje sig om over 1000 anholdte.

Ifølge TV2s korrespondent Frederikke Ingemann er det meget svært at få et overblik over, hvor stor opbakning der har været til demonstrationerne:

- Ifølge politiet har der været 4500 i Sankt Petersborg og 6000 i Moskva. Det er selvfølgelig tal, som andre vil bestride. Men der er ingen tvivl om, at det samlede deltagertal ligger langt fra de 500.000 mennesker, der på forhånd havde skrevet under på, at de ville deltage. Nogle er måske blevet bange for at deltage, siger hun.