Udland

USA lover at halvere CO2-udslip før 2030

Flere andre lande forventes også at komme med nye målsætninger på Joe Bidens klimatopmøde. Japan har som det første land meldt ud.

Præsident Joe Biden indledte torsdag det klimatopmøde, som han selv har indkaldt til, med et løfte om at halvere USA's udslip af drivhusgasser inden 2030.

- USA venter ikke. Vi er klar til at handle. Overalt i landet. Jeg ser en chance for at skabe millioner af gode jobs, sagde Joe Biden og opfordrede andre lande til at følge efter:

- Vi skal alle handle Og dette topmøde er det første skridt vi tager sammen, sagde han.

Umiddelbart efter fulgte Japan op på topmødet med en formuleret målsætning om, at landets CO2-udledning i 2030 skal være 46 procent lavere end udslippet i 2013.

Fordobler tidligere mål

Det er ventet, at flere andre lande vil præsentere nye udslipsmål på topmødet, som er en vigtig forberedelse af FN's næste klimakonference.

Målsætningen er et ikke-forpligtende løfte, som vil blive et af nøgleelementerne på topmødet.

USA's tidligere mål i Parisaftalen har været en nedskæring på mellem 26 og 28 procent inden 2025 sammenholdt med udslipsniveauet i 2005.

USA 's nye målsætning vil indebære dramatiske forandringer i energi- og transportsektorerne, deriblandt store stigninger i investeringer i vedvarende energikilder som vindmøller og solcelleanlæg samt store nedskæringer i udslip af olie og benzin.

Storbritannien blandt de mest ambitiøse

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har netop lovet at forpligte sit land til at reducere CO2-udslip med 78 procent i 2035.

Det er næsten 15 år tidligere end hidtil planlagt, og det er et af de mest ambitiøse miljøpolitiske mål, som noget industriland har sat sig.

Lovgiverne i EU indgik onsdag en foreløbig aftale om et nyt mål for reduktion af drivhusgasser i 2030.

Målet hæves fra 40 procent til mindst 55 procent.

Det er samme niveau, som EU-landene blev enige om i 2020, mens EU-Parlamentet ønskede en større reduktion.

EU's klimakommissær, Frans Timmermans, havde presset på for at få en aftale på plads, før repræsentanter for EU og medlemslandene torsdag skulle deltage i Joe Bidens klimatopmøde.

- Det er et skelsættende øjeblik for EU og et stærkt signal til verden. Vores engagement hen mod et klimaneutralt EU vil styre vores politikker de næste 30 år, skrev Timmermans på Twitter.

Kinas præsident, Xi Jinping, og præsident Vladimir Putin fra Rusland er blandt de 40 ledere, som deltager i det virtuelle klimatopmøde.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) deltager.