Coronavirus

Sverige forlænger restriktioner til midten af maj

Den svenske statsminister Stefan Löfven opfordrede på et pressemøde torsdag svenskerne til at holde ud, selvom trætheden har indfundet sig.

Mens Danmark gradvist åbner mere, er restriktionerne torsdag blevet forlænget hos vores svenske naboer.

Det har de svenske myndigheder oplyst på et pressemøde.

- Det er meget hårdt, men nu er vi i opløbet, og det er vigtigt at holde fast og holde ud. Alle ønsker en dato for, hvornår livet kan vende tilbage til det normale, men det hele afhænger af, hvor godt vi passer på nu, sagde den svenske statsminister Stefan Löfven ifølge SVT.

De landsdækkende restriktioner indebærer blandt andet, at restauranter skal lukke klokken 20.30, og at der er et maksimum antal på, hvor mange personer der må være i eksempelvis butikker.

Ekstrem træthed og frustration

Sverige er ligesom en række andre lande i Europa ramt af en tredje bølge af coronasmitten, og med høje smittetal peger den svenske "corona-kurve" lodret opad.

Torsdag er der registreret 7736 nysmittede, mens 19 coronasmittede er døde siden onsdag. 403 coronapatienter er indlagt på en intensiv afdeling.

Sidstnævnte lægger pres på sundhedssystemet, og derfor er myndighederne bekymret.

- Man er ikke tryg ved, at det her snart klinger af. Det ser ud til, at vi har et par måneder foran os, hvor trykket stadig vil være højt, sagde den svenske socialminister Lena Hallengren onsdag på et pressemøde, hvor hun præsenterede de seneste tal for indlæggelser på intensivafdelinger.

TV 2s korrespondent i Norden, Jesper Zølck, fortæller, at både de svenske hospitaler og svenskerne generelt er ramt af en "enorm corona-træthed".

- Der er på de svenske hospitaler en ekstrem træthed og frustration. Og der er så meget smitte i samfundet, at det ikke slutter foreløbig, siger han.

Nået langt med vaccinationer af ældre

På dagens pressemøde opfordrede både statsminister Stefan Löfven og socialminister Lena Hallengren svenskerne til at overholde restriktionerne på trods af trætheden.

Socialministeren påpegede, at jo flere der følger restriktioner, jo hurtigere kan de lempe på dem, mens statsministeren sagde, at næsten en fjerdedel af den svenske befolkning har fået den første dosis af en coronavaccine.

- Vi vil klare det her, og vi vil gøre det hurtigt. Det handler om, at vi skal vaccineres og følge anbefalingerne, lød det ifølge Aftonbladet fra Löfven.

Sverige er nået langt med vaccinationer af landets ældre. Blandt de 80-89-årige har 60 procent fået to doser med en coronavaccine, mens det gælder for knap 80 procent af de svenskere, som er 90 år eller ældre.

I aldersgruppen 70-79 år har cirka 75 procent fået et enkelt stik, mens over 10 procent har fået to stik.