Coronavirus

Svensk professor har modsagt Tegnells coronahåndtering fra dag ét: - Hans ord blev til lov

Björn Olsen mener, at Sverige har begået en lang række fejl i håndteringen af coronakrisen. Landet har mere end 400 coronapatienter på intensiv.

Coronavirussen presser dette forår igen Sverige hårdt, og vores nabo mod øst er blevet ramt af en tredje smittebølge.

Antallet af indlæggelser som følge af covid-19 stiger, hvilket har ført til, at landets intensivafdelinger efterhånden er fyldt til bristepunktet.

Den svenske regering var både døv og blind overfor, at en pandemi kunne ramme Sverige

Björn Olsen, professor og overlæge i infektionssygdomme ved Uppsala Universitet

Endelig har Sverige været nødsaget til at indføre visse restriktioner for blandt andet restauranter og caféers lukketider og antal personer i butikkerne i et forsøg på at bremse smittespredningen.

Helt anderledes går det i Danmark, hvor samfundet i øjeblikket langsomt, men sikkert er ved at genåbne.

Blind over for pandemien

Björn Olsen er professor og overlæge i infektionssygdomme ved Uppsala Universitet er en af de fremmeste kritikere af Sveriges håndtering af coronakrisen gennem det seneste halvandet års tid.

Han mener, at de svenske sundhedsmyndigheder ført an af statsepidemiolog for Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, i al for lang tid ikke har villet erkende, at de tog fejl af coronavirussen.

Sidste forår, da coronaepidemien for første gang ramte Europa, troede Tegnell og den svenske sundhedsstyrelse ikke, at situationen ville udvikle sig til en pandemi.

- Jeg har fra dag ét modsagt Anders Tegnell og kunne se, at der ikke var styr på coronavirussen i udlandet, siger Björn Olsen til TV 2.

Derfor tog Sverige - ifølge professoren - alt for let på håndteringen af den spirende sundhedskrise.

- Den svenske regering var både døv og blind overfor, at en pandemi kunne ramme Sverige, lyder det.

Han fortæller, at de fagfolk som protesterede og havde en anden opfattelse end de svenske sundhedsmyndigheder blandt andet blev kaldt for 'dommedagsprofeter' og 'hobby-epidemiologer'.

Professoren med de danske aner mener, at den svenske sundhedsstyrelse med Anders Tegnell i spidsen nægtede at forholde sig til realiteterne og dermed blev blind over for pandemiens udbredelse.

Han kalder begrebet kognitiv dissonans, som dækker over, at myndighederne stoppede med at opføre sig rationelt.

- Jo mere man bliver overbevist om, at man har fejlet, desto mere sikker bliver man i sin sag, lyder analysen fra Björn Olsen om Anders Tegnell og co.

Fire afgørende grunde til smittespredning

Sverige er det land i Norden under pandemien, der med afstand har haft flest coronarelaterede dødsfald.

Antal døde med covid-19 i Norden

Covid-19-relaterede dødsfald i de nordiske lande:

Sverige: 13.863

Danmark: 2472

Finland: 899

Norge: 734

Island: 29

Dødsfald per indbygger (%):

Sverige: 0,1335% – faktor 3,2 i forhold til Danmark og faktor 9,9 i forhold til Norge

Danmark: 0,0422%

Finland: 0,0163%

Norge: 0,0135%

Island: 0,0085%

Kilde: Johns Hopkins University

Ifølge tal fra Johns Hopkins University har Sverige ved udgangen af april oplevet 13.882 covid-19-relaterede dødsfald, mens Danmark til sammenligning har haft 2468.

Set i forhold til størrelsen af de enkelte befolkninger i de nordiske lande har der været mere end tre gange så mange coronarelaterede døde i Sverige sammenlignet med Danmark og hele ti gange så mange døde som i Norge.

Professor Björn Olsen mener, at Sverige overordnet set har begået en lang række fejl i håndteringen af coronakrisen.

Han fremfører disse fire afgørende grunde til, at Sverige har klaret sig så dårligt gennem coronapandemien:

  • Sundhedsmyndighederne troede fejlagtigt, at flokimmunitet var let at opnå
  • Der gik lang tid, før myndighederne erkendte, at virus er luftbåren
  • Sundhedsmyndighederne havde en meget liberal tilgang til nedlukning, som længe var ikke-eksisterende
  • Fravalg af brug af mundbund i det offentlige rum igennem det første års tid af pandemien

Sverige er verdens mest liberale folk

Björn Olsen, professor og overlæge i infektionssygdomme ved Uppsala Universitet

En ud af ti bruger mundbind

Den svenske Folkhälsomyndighet har de seneste måneder formået at forandre sig en smule til det bedre og har i højere grad erkendt realiteterne omkring coronavirus i landet, lyder det anerkendende fra Björn Olsen.

Men det er sket med små skridt og først fra omkring julen 2020, hvor det blev til en anbefaling, men ikke et decideret krav, at bære mundbind visse steder i det offentlige rum - blandt andet i den kollektive trafik i myldretiden.

Det er dog meget få svenskere, der i realiteten overholder myndighedernes anbefalinger.

- I supermarkederne og i den offentlige transport er det kun i omegnen af en ud af ti, som bruger mundbind, lyder vurderingen fra Björn Olsen.

Sveriges håndtering af coronapandemien har betydet, at store dele af samfundet som skoler og daginstitutioner har været åbne, og samtidig har offentligt ansatte gået på arbejde, som før sundhedskrisen ramte.

Den svenske strategi med meget få restriktioner og et frit og åbent land under coronakrisen passer imidlertid perfekt til den svenske mentalitet.

- Sverige er verdens mest liberale folk og de mest liberalistisk tænkende, siger Björn Olsen.

Der er ikke styr på smittespredningen i Sverige

Jesper Zølck, nordiske korrespondent for TV 2

Restriktioner forlænges

Torsdag kom det frem på et pressemøde med den svenske regering, at restriktionerne i Sverige bliver forlænget. Her bebudede Sveriges statsminister, Stefan Löfven, at de nuværende restriktioner løber til 17. maj.

Den oprindelige plan var ellers, at restriktionerne skulle være lempet fra 3. maj, men det har en øget smittespredning sat en stopper for.

Restriktionerne omfatter blandt andet de svenske spisesteder, butikker samt afholdelsen af kultur- og sportsbegivenheder.

- Det er meget hårdt, men nu er vi i opløbet, og det er vigtigt at holde fast, hjælpe hinanden og holde ud, sagde Löfven.

Et maratonløb

Coronasmittens tredje bølge presser i øjeblikket det svenske sygehusvæsen til det yderste, da der ligger mere end 400 patienter på intensiv. Til sammenligning er der i Danmark aktuelt 42 indlagte på intensiv.

- Kurven peger lodret opad, lød det onsdag fra generaldirektør i Socialstyrelsen, Olivia Wigzell.

Ifølge TV 2s nordiske korrespondent, Jesper Zølck, står det slemt til i Sverige med den nuværende coronasituation.

- Der er ikke styr på smittespredningen i Sverige, siger Jesper Zølck.

Han fortæller, at antallet af intensivpatienter i Sverige er højere end under anden bølge, og samtidig er der ikke for alvor tegn på, at presset er aftagende.

Derfor er forholdene i Sverige bekymrende, mener korrespondenten.

Lyn-analyse

De svenske hospitaler har nu under tre smittebølger balanceret på kanten af den maksimale kapacitet. Personalet er udmattet og frustreret. Mange har sagt op, og udskiftningen er stor.

De svenske myndigheder har sådan set intensiv-sengepladser og respiratorer nok. Men veluddannede sygeplejersker kan man ikke bare købe flere af. Og dét er problemets kerne.

Det svenske folk må væbne sig med tålmodighed lidt endnu i forhold til restriktionerne, siger Anders Tegnell, og han sammenligner den nuværende situation med et maratonløb.

- Vi har kæmpet med coronavirussen i mere end et år, og det ville være meget trist, hvis vi snubler, når nu vi kan se målstregen foran os, siger Tegnell til Aftonbladet.

Statsepidemilogen mener, at det i midten af maj vil være muligt at lempe på restriktionerne.

Björn Olsen er ikke lige så optimistisk.

For den nuværende tredje bølge af coronavirus i Sverige kan let komme til at vare længere, end regeringen og sundhedsmyndighederne regner med.

- Den kan let strække sig ind i juni. Det skyldes det fortsatte høje niveau af coronasmitte og spredningen til alle dele af samfundet samt nye coronamutationer, siger Björn Olsen.

Smittetal i Europa

Sverige er i øjeblikket hårdt ramt af en tredje bølge af corona og har de næsthøjeste smittetal i Europa de seneste uger.

Kun Cypern har flere smittede.

Sverige har således haft 796 smittede per 100.000 indbyggere de seneste to uger, mens Cypern har haft 962.

Danmark er nummer 25 på listen med 164 smittede per 100.000 indbyggere de sidste to uger.

Obligatorisk mundbind

Overlægen fra Uppsala Universitet mener, at svenskerne i pandemiens begyndelse stolede blindt på, hvad Tegnell og co. sagde og udstak af retningslinjer.

Samtidig var de svenske lovgivere meget tavse om coronasituationen.

- Helt frem til efteråret 2020 var politikerne nærmest usynlige. I lang tid var Tegnells ord lov, siger Björn Olsen.

Nu har politikerne oppet sig, mener professoren, og samtidig er medierne begyndt at kaste et kritisk lys over den svenske håndtering af coronakrisen. Noget der i lang tid var fuldstændigt fraværende, mener Björn Olsen.

Hvis Sverige hurtigst muligt skal ud af krisen, bør det ifølge Björn Olsen være obligatorisk at bruge mundbind inden for på alle offentlige steder.

- Man bør også lukke skolerne ned og skære kraftigt ned i antallet af personer, som man ser, lyder rådene fra professoren.

TV 2 har forsøgt at få Anders Tegnell til at forholde sig til kritikken, men statsepidemiologen har ikke ønsket at stille op til interview.