Udland

Rusland var i gang med massiv angrebsøvelse, men så kom forsvarsministeren med kontramelding

Efter stor landgangsøvelse på Krim, som Vesten havde ventet med bekymring, siger Rusland nu, at soldaterne skal tilbage til deres baser.

I Ukraine har man med bekymring set frem til en stor russisk militærøvelse, der startede torsdag på Krim, den halvø i Sortehavet Rusland indlemmede i sit territorium i 2014.

I nabolandet Ukraine, som Krim-halvøen var en del af indtil da, og blandt Ukraines vestlige støtter så man den store landgangsøvelse som en del af den seneste tid russiske troppeopbygning langs den omstridte grænse mellem Rusland og Ukraine.

Men torsdag overraskede den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu, der personligt havde ledet øvelsen på Krim, med at meddele, at Rusland nu vil begynde at flytte sine tropper væk fra Krim og grænsen til Ukraine.

- Jeg mener vi har nået vores mål med øvelsen. Styrkerne har demonstreret deres evne til et solidt forsvar af vores nation. Derfor har jeg besluttet at afslutte testen af vores kapacitet i de sydlige og vestlige militærdistrikter, sagde Sergei Shoigu på russisk TV.

Han fortalte, at tilbagetrækningen vil begynde allerede fredag, og at alle soldater og fly vil være tilbage på deres baser 1. maj.

Avisen The Guardian skriver dog, at tropperne vil efterlade artilleri, missiler og andre tunge våben i grænseregionen, så bevæbningen på den russiske side af grænsen vil være stærkere, end før troppebevægelserne og militærøvelserne begyndte.

Bekymring i Ukraine

De seneste ugers koncentration af russiske tropper tæt ved grænsen til Ukraine har været fulgt med bekymring.

Den ukrainske forsvarsminister Andrii Taran fortalte for nogle uger siden EU, at Rusland var ved at samle 110.000 soldater på grænsen til Ukraine.

Og på et NATO-møde i sidste uge, hvor den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba var særligt indbudt, kaldte NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg de russiske troppebevægelser for den største militære opbygning siden krisen i det østlige Ukraine begyndte.

- Rusland har flyttet tusindvis af kamptropper til den ukrainske grænse, det er den største koncentration af tropper siden den illegale besættelse af Krim i 2014, sagde han ifølge nyhedsbureauet AP.

Og på samme møde kaldte den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken de russiske skridt for ”meget provokerende”.

Torsdag, hvor landgangsøvelsen på Krim-halvøen blev indledt, opfordrede Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba igen Vesten til at være klar med nye sanktioner mod Rusland.

Landgangsøvelse

Rusland havde på forhånd slået landgangsøvelsen på Krim-halvøens sydøstlige kyst stort op. Russisk militær har udsendt lækkert producerede videofilm, der viser de russiske tropper i funktion, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge de russiske nyhedsbureau Interfax omfatter landgangsøvelsen 10.000 soldater og mere end 40 flådefartøjer, og ifølge den russiske militærledelse er formålet at træne landsætning af store troppestyrker og nedkæmpning af antiluftskytsforsvar.

Både adgangen til Sortehavet i nærheden af øvelsesområdet og luftrummet over Krim er lukket i disse dage.

Oprørere i det østlige Ukraine

Den vestlige bekymring over øvelsen skyldes, at den kommer på et tidspunkt, hvor den langvarige konflikt i det østlige Ukraine er ved at blusse op igen.

En del af Ukraines to østligste provinser har i syv år været delvist besat af russisk-støttede oprørere, og Ukraine har hele tiden sagt, at russiske soldater er aktivt involveret i kampene på oprørernes side.

Det russiske svar har lige så længe været, at der kun er tale om russiske frivillige, som ikke er er under militær kommando fra Rusland.

Rusland fastholder, at man frit – og uden indblanding udefra – har ret til at flytte sine soldater rundt på eget territorium.

"Provokationer fra Vesten"

Samtidigt siger Rusland, at troppebevægelserne skal ses som svar på ”provokationer” fra Ukraine og Vesten.

De ukrainske provokationer består ifølge russerne i, at ukrainske regeringssoldater har angrebet den uofficielle våbenstilstandslinje, der adskiller de oprørskontrollerede områder fra resten af Ukraine.

Hvis de ukrainske regeringssoldater forsøger at erobre hele det oprørskontrollerede område, advarer Rusland om, at man kan blive nødt til at gribe ind ”for at forsvare den russisktalende befolkning i området”, skriver nyhedsbureauet AP.