Udland

Partigrundlægger i kæmpe raserianfald på nettet - forsvarer sin søn i voldtægtssag

Beppe Grillo, grundlægger af Italiens største parti, er under massiv kritik, efter han har forsvaret sin søn i en voldtægtssag.

- I burde arrestere mig i stedet for. Min søn og hans venner er fire tåber, ikke fire serievoldtægtsforbrydere. Man kan ikke komme i tanker om en voldtægt otte dage efter og i mellemtiden tage ud at surfe.

Beppe Grillo, tidligere komiker og grundlægger af Italiens største parti, Femstjernebevægelsen, er med disse ord ude i sit livs stormvejr.

Og det siger ikke så lidt, for han er en mand, der meget ofte har bragt sig selv i centrum for dramaer, skandaler og lovovertrædelser.

Hans unge søn, Ciro Grillo, står foran en grim retssag om en formodet gruppevoldtægt, han skulle have deltaget i på Sardinien i juli 2019.

Beppe Grillos video, hvor han forsvarer sin søn i et raserianfald, er blevet det helt store samtaleemne her i Italien.

Tvunget til sex

Offeret er en skandinavisk pige, som har indberettet sagen og forklaret, at fire drenge inviterede hende og hendes veninde med hjem fra diskoteket The Billionaire på den mondæne Smaragdkyst, hvor Grillo har en villa.

Dér faldt veninden i søvn, mens den skandinaviske pige blev tvunget til at drikke en halv flaske vodka.

- De hev mig i håret og tvang min mund åben, siger hun blandt andet.

Derefter tvang de hende til sex, lyder det.

Drengene siger selv, at hun samtykkede og deltog frivilligt. At det kan bevises af en video, der er blevet optaget af alle de tilstedeværende i undertøj eller helt uden tøj den pågældende nat på Sardinien.

Målløse forældre

Ciro Grillo har sagt, at pigen var i højt humør, og at man også kan se på billeder og optagelser, at hun nyder strandferien med sin familie hele ugen.

At hun er ude at kitesurfe dagen efter den skæbnesvangre aften, mener både den unge og gamle Grillo er et eksempel på, at hun ikke kan have følt sig som offer for et overgreb.

Det er der mildest talt mange, der ikke er enige med dem i.

Både politikere, debattører og folk på sociale medier blander sig i sagen. Og de fleste mener, at videoen er et helt igennem uovervejet og vanvittigt raserianfald, hvori han gør sin søn til offeret og pigen til den mistænkte. Det meget aktuelle og bredt omtalte fænomen victim blaming.

Selvfølgelig er der forståelse for, at en far prøver at beskytte sin søn, men meget lidt forståelse for denne måde at prøve at gøre det på.

Pigens forældre har udtalt, at de er målløse over Grillos udlægning af sagen, og at de finder det "en kvalmende farce".

- Vi er helt ødelagte. Vi kan ikke tolerere, at vores smerte bliver latterliggjort, siger familien.

Det juridiske system snegler sig afsted

Anklagemyndigheden på Sardinien har været utrolig langsom, og det er til gengæld noget, der hurtigt kan være ret bred enighed om. Det er desværre et evindeligt og meget alvorligt problem i Italien.

Noget af det første, Grillo siger i videoen, er: "Hvorfor er de drenge ikke i fængsel, hvis de er et bundt voldtægtsforbrydere?".

Andre højt profilerede lignende sager med berømtheder eller deres børn er blevet behandlet anderledes, mens disse drenge nu i næsten to år har været på fri fod. Det er utilfredsstillende, mener mange, mens Grillo tilsyneladende anser det for en slags anerkendelse af, at de ikke har brudt loven.

Det juridiske system snegler sig afsted, skriver flere medier, der ligesom pigens familie mener, at det er på høje tid at få sat gang i en retssag. Den skulle så angiveligt også være ved at være lige på trapperne, hvilket er årsagen til Grillos harmdirrende video.

Politikere og rockstjerner kritiserer Grillo

Udover at være grundlægger er Beppe Grillo Femstjernebevægelsens strateg og idémand, og han repræsenterer partiet ved store forhandlinger.

Med sagen har han nu bragt bevægelsens ledere og medlemmer i forlegenhed.

Den nykronede leder, Giuseppe Conte, Italiens tidligere premierminister, udtaler, at han forstår en fars fortvivlelse, men at han går ind for anklagemyndighedens totale uafhængighed og for kampen mod vold mod kvinder.

Flere tidligere ministre har været ude at kritisere Grillo i hårde vendinger, og unge influencere og rockstjerner har blandet sig.

Blandt andet den meget populære, unge forsanger i bandet Måneskin, Damiano, som har en million følgere og er nykåret vinder af den berømte musikkonkurrence Sanremo.

Hans indlæg er blevet delt blandt alle de store medier og af tusinder af brugere. Han siger:

- Man kan ikke sige, at det ikke drejer sig om voldtægt, hvis man først anmelder forbrydelsen efter otte dage. Eller længere tid. Det kræver mod og overvejelse. Vi har et grundlæggende kulturproblem, så jeg vil bede alle om at undgå upassende kommentarer.

Hvad sagen kommer til at betyde for Femstjernebevægelsens fremtid og italiensk politik er ikke nemt at overskue lige nu, men det bliver næppe bare en parentes, for der er stærke følelser og grundlæggende værdier på spil.

Vold mod kvinder er et tema, der fylder utroligt meget i disse år, hvor Italien kæmper en vanskelig kamp mod et alt for udbredt og ødelæggende samfundsproblem.