Fem drab pĂĄ kvinder ryster Sverige

"Det er Sveriges største samfundsproblem," siger lederen af det svenske politis efterretningstjeneste.

Rettelse: Vi har den 22. april opdateret artiklen med oplysninger om de mistænkes baggrund.

I Sverige efterforsker politiet fem drab pĂĄ kvinder pĂĄ blot tre uger.

Det har ført til stor politisk debat om vold mod kvinder.

Senest blev en kvinde lørdag dræbt af en mand på åben gade i den svenske by Alvesta i Småland. En mand i 30'erne blev efterfølgende anholdt mistænkt for drab.

Fælles for de fem drab er, at gerningsmanden havde en nær relation til ofret.

Det sker, samtidig med at antallet af overgrebssager mod kvinder fra 2019 til 2020 er steget med 15,4 procent ifølge statistikker fra det svenske kriminalitetsforebyggelsesråd.

"Sveriges største samfundsproblem"

Landets ligestillingsminister, Märta Stenevi fra Miljøpartiet, har indkaldt alle partiformændene i samråd for at finde en løsning.

- Jeg er fortvivlet, rystet, men ikke overrasket. For det her sker hver dag. Vi kan ikke bare fokusere på, hvad der skal gøres, efter forbrydelsen er begået. Vi må sætte ind før med fodlænke og præventive tiltag.

Anders Thorberg, leder af Säpo, det svenske svar på Politiets Efterretningstjeneste (PET), lægger heller ikke fingre imellem, når han skal karakterisere alvoren af de mange drab på kvinder.

- Det er Sveriges største samfundsproblem. Et tilfælde er et for meget. Mange kvinder og børn mishandles hvert år. Og det skal stoppes, siger han.

Vold mod kvinder skal behandles som bandekriminalitet

Ifølge TV 2s Norden-korrespondent Jesper Zølck diskuterer man, om vold mod kvinder straffes hårdt nok.

For at tackle de mange overgreb vil man lade sig inspirere af indsatsen mod bandekriminalitet med en række tiltag:

- Debatten har simret rigtig længe, men med de fem mord er debatten for alvor brudt ud. Hver tiende kvinde siger, de har været udsat for trusler om vold, og derfor diskuterer man straffen for eksempelvis at bryde et tilhold og elektroniske fodlænker, siger han.

Flere af de fem mænd, der er mistænkt for at stå bag drabene, har anden etnisk baggrund end svensk, det fremgår af retsbøgerne, som Jesper Zølck har set. Det er dog ikke integrationsspørgsmålet, der fylder mest i den svenske debat om drabene.

- I Danmark er jeg sikker på, at de mistænktes baggrund ville være en større del af debatten. I Sverige nævner de større svenske nyhedsmedier ikke engang de mistænktes etnicitet. Her er det debatten om vold mod kvinder generelt, der fylder mest, siger Jesper Zølck.

Sidste år blev 25 kvinder dræbt - heraf var, eller havde været, de 13 i et forhold med deres gerningsmand. I 2019 blev 16 kvinder dræbt af en mand, de havde eller havde haft et forhold til. I 2018 var det tal 22.

De svenske krisecentre for kvinder modtog 140.000 henvendelser i 2020 mod 120.000 i 2019.