Coronavirus

Svensk corona-kurve "peger lodret opad"

Coronasmittens tredje bølge lægger pres på de svenske sygehuse, der i forvejen er slidt ned af et ekstremt travlt år.

I Sverige stiger bekymringen over det pres, som det stigende antal indlagte på landets intensivafdelinger lægger på sundhedssystemet.

- Man er ikke tryg ved, at det her snart klinger af. Det ser ud til, at vi har et par måneder foran os, hvor trykket stadig vil være højt, sagde den svenske socialminister Lena Hallengren i dag på et pressemøde, hvor hun præsenterede de seneste tal for intensiv-indlæggelser.

De seneste dage har der været flere end 400 indlagte på landets intensivafdelinger - et tal, der er højere end længe.

Da første bølge af coronasmitte ramte Sverige sidste forår, var flere end 500 indlagt på intensiv på samme tid. Da anden bølge toppede omkring nytår, nåede tallet næsten op på 400.

Og nu – midt i tredje bølge – er tallet allerede nået op over de 400, uden tegn på at presset er ved at aftage.

- Kurven peger lodret opad, som generaldirektør i Socialstyrelsen Olivia Wigzell udtrykte det på pressemødet.

Presset vil vare måneder

Sverige har nemlig stadig et højt antal nysmittede hver dag.

Tallet for onsdag var 7510 nye, registrerede coronasmittede – til sammenligning registrerede Danmark onsdag 803 nye smittede.

Socialminister Lena Hallengren

Det betyder, at de svenske myndigheder forventer, at presset på sygehusene vil fortsætte en tid endnu.

- En tommelfingerregel siger, at seks ud af hver 100 nysmittede to uger senere havner på sygehuset. Det kan vi se frem til på et tidspunkt, hvor vi allerede ligger højere end da anden bølge toppede, forklarede Olivia Wigzell på pressemødet.

Træthed på sygehusene

Ifølge TV 2’s korrespondent i Sverige Jesper Zølck , er situationen ekstra bekymrende nu, fordi intensivafdelingerne på de svenske sygehuse er lagt ned, efter de tre gange på mindre end et år har været under maksimalt arbejdspres.

Under den første bølge sidste forår viste sygehuspersonalet stor offervilje og et solidt sammenhold, men nu er de slidt ned efter et år med konstant overarbejde og ekstravagter.

- I dag er der på de svenske hospitaler en ekstrem træthed og frustration. Og der er så meget smitte i samfundet, at det ikke slutter foreløbig, siger Jesper Zølck.

Næsten fuld belægning

De svenske regioner, der driver sygehusene, regner normalt med, at man altid skal have mindst 20 procents ledig kapacitet på intensivafdelingerne, så man er forberedt på uventede hændelser.

Det tal er nu nede på 15 procent i gennemsnit.

Og gennemsnitstallet dækker over, at situationen i nogle regioner er kritisk.

Desinfektion af en ambulance efter kørsel med en coronapatient, der skulle idlægges på intensivafdeling i Stockholm

I Uppsala, nord for Stockholm, har man nået 100 procents kapacitet, når det gælder intensivpatienter.

Derfor har Region Uppsala fået tilladelse til at sende intensivpatienter til andre regioner, hvis det bliver nødvendigt.

Hvornår det sker, er meget svært at sige, siger regionens sygehusdirektør Mikael Kôhler til avisen Expressen:

- Men havner vi på at have fem-seks patienter for mange på intensivafdelingen, så er vi på for højt niveau, siger han.

Og når enkelte regioner er under så voldsomt pres, så forplanter de sig til alle de andre regioner, forklarer Jesper Zølck:

- Behovet for personale på intensivafdelingerne i de hårdest ramte regioner er så stort, at andre regioner er under pres for at sende personale rundt for at lukke huller andre steder, siger han.

Flere yngre indlagte

Sverige er nået langt med at vaccinere landets ældre og mest sårbare befolkning. Men det har ikke fået det samlede antal indlagte til at falde, fortalte Socialstyrelsen på dagens pressemøde. De andre aldersgrupper bliver nemlig indlagt i større omfang nu.

Da anden bølge nåede sit højeste omkring nytår var mere end halvdelen af de indlagte over 70 år. Det tal er nu faldet til en tredjedel, men til gengæld er der kommet så mange indlagte mellem 50 og 69 år til, at det samlede antal indlagte ikke er faldet.