Putin i tale til nationen: - De, der truer vores interesser, vil fortryde det

Rusland vil reagere hårdt på enhver provokation fra andre lande, siger Putin, der slet ikke kom ind på situationen med Aleksej Navalnyj.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har onsdag holdt sin årlige tale til nationen.

Vi bestemmer selv, hvor den røde linje er i hvert enkelt tilfælde

Vladimir Putin

Det sker, samtidig med at op mod en halv million russere har bebudet, at de onsdag vil gå på gaden for at protestere mod Putins styre.

Det russiske styre kritiseres blandt andet for fængslingen af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj og for at have indsat over 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine.

I sin tale advarede Putin blandt andet Ruslands modstandere og mindede om landets ”formidable våbenarsenal”.

Putin mindede om konflikten i 2014 i det østlige Ukraine, da Rusland annekterede Krim-halvøen.

- De, der truer vores væsentlige sikkerhedsinteresser, vil fortryde det, som de aldrig har fortrudt noget før. Vi bestemmer selv, hvor den røde linje er i hvert enkelt tilfælde, lød det blandt andet fra Ruslands præsident.

Den seneste måneds tid har Rusland igen opmarcheret russiske styrker ved grænsen til Ukraine. Det har fået en række statsledere – heriblandt USA’s præsident Biden – til at tale med store bogstaver over for Putin.

Lyn-analyse

Rasler Rusland med sablen, eller er der risiko for krig med Ukraine? For Kreml handler det om at beskytte sine landsmænd. Siden 2019 har Rusland udstedt russiske pas til de ukrainske borgere i Donbass, der ønskede det. 200.000 af de lidt over to millioner borgere i udbryderrepublikkerne har takket ja til at droppe det ukrainske pas. Putin har gentagne gange understreget vigtigheden i at beskytte sine russiske landsmænd. Den røde linje, som Putin nævnte i sin tale til nationen, kunne være, hvis Ukraine angriber russiske landsmænd i Donbass.

Ikke et ord om Navalnyj

Møder de knap 500.000 russere op, som er tilmeldt demonstrationerne i hele landet onsdag, vil det være de største demonstrationer i Ruslands nyere historie.

Demonstranterne er blandt andet utilfredse med stigende fødevarepriser og ikke mindst det russiske styres behandling af den fængslede Putin-kritiker Aleksej Navalnyj, der de seneste tre uger har sultestrejket. Læger har meldt, at han er i livsfare, og EU frygter for hans helbred.

Men Putin nævnte ikke Navalnyj i sin tale, og det er helt normalt, at præsidenten nedtoner oppositionspolitikeren, fortæller TV 2-journalist Claus Borg Reinholdt, som dækker begivenhederne i Rusland:

- Putin har aldrig nævnt Navalnyj ved navns nævnelse. Putin plejer at kalde ham internetbloggeren, og dengang Navalnyj var indlagt i Tyskland efter at være blevet forgiftet, kaldte Putin ham patienten i Berlin.

Razziaer på Navalnyjs kontorer

Navalnyj betragtes som den højst profilerede kritiker af Vladimir Putin. Mange af de demonstranter, der forventes at protestere onsdag, er dog ikke nødvendigvis enige med Navalnyjs politiske ståsted på den yderste højrefløj, fortæller TV 2s analytiker Frederikke Ingemann:

- Navalnyj samler på den måde mennesker, som er politisk uenige. Han ses som en, der på sigt kan få indført demokrati ved at afsløre korruption.

Forud for de demonstrationerne onsdag har russisk politi anholdt Navalnyjs ledende rådgiver og højrehånd, Ljubov Sobol. Også oppositionspolitikerens talskvinde, Kira Jarmish, er blevet anholdt, skriver Reuters.

Samtidig har politiet foretaget razziaer på Navalnyjs kontorer i Sankt Petersborg.