Udland

Historisk store demonstrationer i Rusland

Næsten 500.000 mennesker er tilmeldt demonstrationerne, der er annonceret i hele landet.

Onsdag er der varslet omfattende demonstrationer i Rusland.

Demonstranterne vil gå på gaden i en række russiske byer i protest mod fængslingen af Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj og i protest mod det russiske styre.

Forud for protesterne har russisk politi anholdt Navalnyjs ledende rådgiver og højrehånd, Ljubov Sobol. Samtidig foretog politiet razziaer på Navalnyjs kontorer i Sankt Petersborg. Også oppositionspolitikerens talskvinde, Kira Jarmish, er blevet anholdt, skriver Reuters.

Næsten 500.000 mennesker er tilmeldt demonstrationerne, der er annonceret i hele landet. Tilsammen vil det være de største demonstrationer i landets nyere historie.

- De går på gaden, fordi de mener, at fængslingen af Navalnyj er politisk motiveret. Og så går de på gaden, fordi meldingerne om hans helbred er yderst dårlige – for at sige det mildt. Han skulle være i overhængende livsfare, siger TV 2s analytiker Frederikke Ingemann, som dækker begivenhederne i Rusland.

Aleksej Navalnyj har siden marts siddet fængslet i byen Pokrov uden for Moskva. De seneste tre uger har han sultestrejket i protest over sin behandling, og hans helbredstilstand er kraftigt forværret.

Navalnyj samler modstand mod systemet

Protesterne kommer på dagen, hvor Ruslands præsident, Vladimir Putin, skal holde sin årlige tale til nationen.

Myndighederne i Rusland har allerede gjort det klart, at demonstrationerne ikke er godkendt.

Oppositionspolitikeren Navalnyj betragtes som den højst profilerede kritiker af Vladimir Putin. Mange af de demonstranter, der forventes at protestere onsdag, er dog ikke nødvendigvis enige med Navalnyjs politiske ståsted på den yderste højrefløj, fortæller Frederikke Ingemann.

- De går på gaden, fordi de er utilfredse med systemet. Med stagnerende levestandard, med stigende fødevarepriser og en generel utilfredshed. Navalnyj samler på den måde mennesker, som er politisk uenige, men han ses som en, der på sigt kan få indført demokrati ved at afsløre korruption.

Vendte hjem efter forgiftning

Aleksej Navalnyj blev i starten af februar idømt 3,5 års fængsel ved en domstol i Moskva. Da han allerede havde udstået en husarrest, skal han afsone 2,5 år i en straffelejr.

Navalnyj blev dømt for at bryde betingelserne for en tidligere betinget dom for skatteunddragelse - en sag, som ifølge Navalnyj er fabrikeret af det russiske styre. Han har anket dommen.

Han blev anholdt i januar, da han vendte tilbage til Rusland efter flere måneders hospitalsophold i Tyskland.

Navalnyj havde været indlagt i Tyskland efter at være blevet forgiftet med nervegiften Novitjok – et angreb, som man i Vesten beskylder de russiske myndigheder for at stå bag.

Alligevel valgte Navalnyj at vende tilbage til Rusland, hvor han siden har været tilbageholdt og nu er endt i straffekolonien N2, der har ry for at være et af de strengeste steder i Rusland at afsone.

Demonstrationerne i Rusland forventes at begynde klokken 9 dansk tid og kommer til at strække sig over hele dagen.

På TV 2 PLAY kan du se TV 2's eksklusive interview med Navalnyjs stabschef, Leonid Volkov, som organiserer dagens demonstrationer.

Her kan du blandt andet blive klogere på, hvem Navalnyj er - og hvorfor han sultestrejker.