Udland

Biden udtrykker lettelse over for George Floyds Familie

Han vil sørge for at få fløjet Floyds familie fra Minneapolis til Det Hvide Hus. Senere udtalte præsidenten sig om dommen i en tv-tale til nationen.

USA's præsident, Joe Biden, har i et telefonopkald til George Floyds familie fortalt dem, at han er "utrolig lettet".

Det sker, efter at den hvide betjent Derek Chauvin tirsdag blev kendt skyldig i at have dræbt den sorte amerikaner.

- Vi er alle meget lettede. Det her er meget vigtigt, siger Biden under opkaldet, som familiens advokat, Ben Crump, har delt på Twitter.

- Intet kommer til at gøre det hele bedre, men i det mindste har I nu fået noget retfærdighed, tilføjer Biden.

Han lover samtidig, at han vil sørge for at få fløjet familien fra Minneapolis til Det Hvide Hus.

Joe Biden med Kamala Harris i baggrunden udtalte sig tirsdag aften efter dommen mod Derek Chauvin.

Et skridt i den rigtige retning

Senere tirsdag udtalte præsidenten sig officielt om dommen i en tv-tale til nationen.

Anklagerne mod Derek Chauvin

Utilsigtet second degree murder:

Utilsigtet second degree murder defineres i denne sag ved, at man forårsager en persons død, mens man begår eller har til hensigt at begå en forbrydelse. Chauvins forbrydelse består ifølge anklagen i overfald, hvor han ved uretmæssig brug af magt har forårsaget alvorlige skader.

Skal Chauvin findes skyldig i dette punkt, kræves det ikke, at han har haft til hensigt at dræbe. Det er ikke tilfældet i nogen af punkterne.

Maksimumstraffen lyder på 40 år.

Third degree murder:

Skal Chauvin findes skyldig i third degree murder, kræves det, at han har forårsaget en anden persons død "ved at udføre en handling, der umiddelbart har udgjort en fare for andre, og ved at have udvist et moralsk fordærvet sindelag uden respekt for menneskeliv".

Maksimumstraffen lyder på 25 år.

Second degree manslaughter:

Skal Chauvin findes skyldig i second degree manslaughter, kræver det, at han har forårsaget en anden persons død ved en grad af strafpådragende "uagtsomhed, der har skabt en unødvendig risiko" for andre. Her har den anklagede "bevidst taget den risiko at forårsage død eller store skader på et andet individ".

Den maksimale straf er ti år.

Kilder: Ritzau, NPR, Star Tribune.

Her gav Joe Biden udtryk for, at det er et skridt i den rigtige retning, at Derek Chauvin er blevet fundet skyldig.

Han understregede dog i samme ombæring, at en sådan dom er alt for sjælden i et land, der er plaget af systemisk racisme.

- Dette kan være et gigantisk skridt fremad i jagten på retfærdighed i USA, sagde Biden fra Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Præsidenten opfordrede derudover amerikanerne til at stå sammen efter dommen over Derek Chauvin.

Der er stadig brug for ændringer

Biden bad samtidig demonstranter om at afstå fra vold.

- Det her er det rette tidspunkt for vores land til at forene sig som amerikanere, lød det fra præsidenten ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Der er nogle, som vil forsøge at udnytte de ubearbejdede følelser, som mange føler i øjeblikket. Det gælder urostiftere og ekstremister, som ikke har nogen interesse i social uretfærdighed.

- Vi kan ikke lade dem lykkes med det, tilføjede han.

Biden beskrev drabet på George Floyd som et "drab i fuldt dagslys", der én gang for alle har revet skyklapperne væk, så alle kan se de problemer, USA har med politiets håndtering af sorte.

- Dommen sender et stærkt signal, men der er stadig brug for ændringer, sagde Joe Biden, som samtidig roste de betjente, som har vidnet i sagen, for at åbne op.

USA's præsident har flere gange tidligere udtrykt sin støtte til George Floyds familie. Allerede inden domsafsigelsen sagde han, at han håbede på "den rigtige dom".

Kan blive et vendepunkt i historien

Chauvin blev tirsdag lokal tid kendt skyldig i at have dræbt George Floyd under en anholdelse i Minneapolis 25. maj sidste år ved at knæle på den sorte amerikaners hals i over ni minutter.

Dommen blev afsagt ved Hennepin County Court omkring klokken 23.00 dansk tid.

Her blev Derek Chauvin kendt skyldig i alle tre anklagepunkter, hvoraf det mest alvorlige kan give op til 40 års fængsel, når strafudmålingen finder sted om cirka to måneder.

Floyd-familiens advokat, Ben Crump, har efterfølgende hilst dommen velkommen og sagt, at den kan blive et "vendepunkt i historien" for et dybt splittet USA.

- Smertefuld, men fortjent retfærdighed er endelig nået frem til George Floyds familie.

- Denne dom er et vendepunkt i historien, og den sender et klart signal om behovet for at holde politiet ansvarligt. Retfærdighed for det sorte Amerika er retfærdighed for hele Amerika, siger han i en udtalelse på Twitter.