Coronavirus

Sverige beholder AstraZenecas vaccine til ældre over 65

AstraZeneca er en supergod vaccine til ældre, siger statsepidemiolog Anders Tegnell, der selv fik vaccinen dagen før sin 65 års fødselsdag.

Sverige fastholder, at vaccinen fra AstraZeneca, som Danmark ikke længere vil bruge, fortsat skal bruges til folk over 65 år.

Aldersgrænsen betyder til gengæld, at de svenskere under 65 år, der allerede har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen, skal have andet stik med en anden vaccine, skriver Sveriges Radio.

Det drejer sig om cirka 180.000 personer, fortrinsvis sundheds- og plejepersonale. De skal efter planen have andet stik med vaccine fra enten Moderna eller Pfizer, 12-15 uger efter de fik første stik med AstraZeneca.

En sikker vaccine - for de ældre

Med beslutningen slår de svenske sundhedsmyndigheder fast, at de anser AstraZeneca for at være en både effektiv og sikker vaccine for personer over 65 år.

- AstraZenecas vaccine har en høj beskyttelseseffekt og mindsker risikoen for alvorlig sygdom og dødsfald betydeligt, især blandt ældre og svagelige. Rapporterne om alvorlige bivirkninger er sjældne og drejer sig hovedsageligt om personer under 60 år, siger den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell i en pressemeddelelse.

Dagen før sin fødselsdag

For at understrege pointen om, at AstraZenecas vaccine er sikker for folk over 65 år, lod Anders Tegnell sig selv vaccinere med den omdiskuterede vaccine fredag.

Han fyldte ganske vist først 65 år lørdag, men det ændrer ikke på hans pointe:

- Jeg ville sende et vigtigt signal om, at AstraZeneca er en supergod vaccine for mennesker over 65 år, siger Anders Tegnell ifølge avisen Expressen.

Signalet var nødvendigt, mener han, efter han havde hørt flere rapporter om ældre svenskere, der har takket nej til AstraZeneca-vaccinen af sikkerhedshensyn.

Og hans personlige erfaringer har været, at han stort set ikke har mærket nogen bivirkninger – bortset fra en smule feber.

Næppe nye bivirkninger

De svenske sundhedsmyndigheder, Folkhälsmyndigheten, skriver i pressemeddelelsen, at der ikke findes solide studier af, om det kan give bivirkninger at få første stik af én vaccine og andet stik af en anden vaccine.

Men man anser det for usandsynligt.

- Man skal ikke sige, at noget aldrig nogensinde kan ske, men teoretisk er det svært at forstå, hvilke bivirkninger det skulle være, siger Anders Tegnell.

Sverige valgte ligesom Danmark at sætte brugen af AstraZenecas vaccine på pause, da der tidligere på året kom rapporter om, at flere patienter var døde af blodpropper, efter de havde fået vaccinen.

Men 25. marts valgte Sverige at genoptage brugen af vaccinen, mens Danmark først forlængede pausen og siden nåede frem til, at den skulle helt ud af det danske vaccinationsprogram.

Vaccine-kapløbet

Sverige og Danmark er nået nogenlunde lige langt med at vaccinere sin befolkning. I Danmark er der givet 26 doser vaccine for hver 100 indbyggere, mens tallet i Sverige er 23, viser New York Times' globale oversigt over, hvor mange der bliver vaccineret.

Til sammenligning er der i Storbritannien, der ligger i det europæiske førerfelt, givet 65 doser per 100 indbyggere.

I Israel, der er førende på verdensplan, er tallet 116 doser per 100 indbyggere – et tegn på, at en større del af befolkningen allerede har fået de påkrævede to stik.