Udland

Præsident var netop genvalgt, da han blev dræbt af oprørere

Mens indbyggerne i Chad ventede en sejrstale efter præsidents seneste valgsejr, fik de i stedet besked om, at han var død.

Præsidenten i den afrikanske stat Chad, Idriss Déby, meldes tirsdag dræbt i kamp mod oprørsstyrker.

Præsidenten stod ellers på magtens tinde som netop genvalgt præsident, da han pludseligt drog til fronten i weekenden og straks efter blev dræbt.

Valget i Chad var gået, som det var forventet.

Lørdag viste en opgørelse af stemmetallene, at Idriss Déby havde vundet med knap 80 procent af stemmerne, og for sjette gang kunne tage hul på en ny embedsperiode.

Han havde siddet på præsidentposten i 30 år, siden han tog magten ved et militærkup i 1990, og mandag ventede alle, at han ville holde en sejrstale til nationen.

Men der var sket noget.

På selve valgdagen 11. april var en oprørsstyrke gået over grænsen fra Libyen, havde angrebet en militær grænsepost og var nu på vej gennem ørkenen, sydpå mod Chads hovedstad N’Djamena.

Oprørsstyrken Fronten til Forandring og Enighed i Chad (FACT) blev stiftet i 2016 af utilfredse officerer i Chads hær og havde trænet i bjergene nord for Chad på den libyske side af grænsen.

Lørdag havde Chads hær mødt oprørsstyrkerne i et slag.

Ifølge en general fra hæren var kampene endt med et knusende nederlag til oprørerne. Generalen fortalte nyhedsbureauet Reuters, at oprørerne havde mistet 300 mand, mens regeringsstyrkerne havde mistet fem.

Tallene har ikke kunne verificeres og modbevises indirekte af, at oprørerne fortsatte deres fremmarch mod hovedstaden.

Præsidenten var ved fronten

Mandag begyndte panikken at brede sig i hovedstaden N’Djamena, hvor tanks bevogtede indfaldsvejene, forældrene hentede deres børn hjem fra skole, og flere lande begyndte at trække deres ambassadepersonale ud, skriver BBC.

Samtidigt meddelte præsident Débys kampagneleder, at præsidenten ikke længere var i hovedstaden, men var taget til fronten for at inspicere regeringsstyrkerne.

- Han ville gerne have været her for at fejre sejren. Men lige nu er hans sammen med vores tapre militær- og sikkerhedsstyrker for at bekæmpe de terrorister, der truer vores territorium, sagde kampagnelederen, Mahamat Zen Bada, ifølge New York Times.

Død af sine sår

Tirsdag blev meddelelsen så fulgt op af en endnu mere chokerende besked.

En general i kampuniform trådte frem på nationalt tv, omgivet af soldater, med meddelelsen om, at den 68-årige præsident var blevet alvorligt såret under kampene ved fronten – og nu var død af sine sår.

- Republikkens præsident, statsoverhovedet, den øverste chef for de militære styrker, Idriss Déby, har netop draget sit sidste suk, mens han forsvarede nationens enhed på slagmarken, fortalte generalen.

Vestens nære allierede

Chads præsident gennem 30 år blev betragtet som en nær allieret af Vesten i kampen mod de islamistiske oprørsgrupper i Sahel-regionen lige syd for Saharaørkenen.

Han deltog personligt i kampen mod oprørsbevægelsen Boko Haram i Nigeria, ligesom styrker fra Chad har deltaget aktivt i kampen mod islamistiske oprørere i Mali.

Det er her, der også er dansk deltagelse i en franskledet operation mod de islamistiske oprørere.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, udtrykte i dag sin sorg over tabet af sin nære allierede, som han kaldte ”en modig ven” og ”en stor soldat”, skriver BBC.

Magten i Chad er overtaget af et militærråd, der er ledet af Débys 37-årige søn af samme navn. Sønnen er firestjernet general i hæren og har meddelt, at hans militærråd vil regere i 18 måneder, hvorefter der vil blive udskrevet ”frie og demokratiske” valg.