Coronavirus

Festen er forbi i Indien – nu eksploderer smittetallene

Danmarks ambassadør i Indien siger til TV 2, at han er bekymret for udviklingen i landet.

Coronasmitten eksploderer lige nu i flere delstater i Indien.

Mandag registrerede landet 233.074 nye smittede på et enkelt døgn, mens 1353 mistede livet med covid-19.

Lige meget hvor du kigger hen, ser du ambulancer og lig

Vimal Kappor, indbygger i byen Varanasi

Skruer man tiden bare halvanden måned tilbage, var historien en helt anden i Indien. Her erklærede sundhedsminister Harsh Vardhan, at landet var ”i slutningen af coronapandemien”.

Sundhedsministeren roste samtidig premierminister Narendra Modis uovertrufne lederevner, der ifølge Vardhan var et eksempel for andre af verdens statsledere at følge. Det skriver BBC.

Indien var så meget ovenpå, at de fra årsskiftet havde delt ud af deres vacciner til lande, der havde mere brug for dem.

Et land i coronaeufori

Sundhedsministerens optimisme kom i kølvandet på en lang periode med lave smittetal.

Siden en periode med omkring 90.000 smittede per dag i september i fjor, lå tallene i februar i år på blot cirka 11.000 smittede. Antallet af døde med covid-19 var under 100 per dag. Ganske fornuftige tal i et land med 1,3 milliarder indbyggere.

Euforien over den gunstige situation i landet var opbygget over længere tid, hvor politikere, internationale eksperter og medier roste Indien for dets håndtering af pandemien.

Indiens premierminister Modi blev kaldt en ”vaccineguru” af sine taknemmelige landsmænd, og Modis popularitet i meningsmålingerne var rekordhøj.

I slutningen af februar annoncerede landets valgmyndigheder, at 186 millioner indere skulle til at stemme ved fem delstatsvalg. Midt i marts blev massive valgkampagner skudt i gang landet over – uden nogen form for restriktioner.

På samme tidspunkt overværede 130.000 mennesker to internationale cricketkampe mellem Indien og England på Narendra Modi Stadium i Gujaret. Heller ikke her var der krav om mundbind eller andre restriktioner, der skulle forhindre coronasmitten i at sprede sig.

Festen stoppede brat

Og så stoppede festen brat i Indien.

Smittekurven knækkede, og tallene eksploderede.

På mindre end en måned fandt Indien sig selv i en voldsom anden smittebølge, og store dele af landet var tvunget til at lukke ned.

4. april noterede Indien for første gang over 100.000 nye smittede på et døgn. 10. april var tallet steget til 152.879.

Og fredag 16. april ramte Indien en ny trist coronarekord, da der blev registreret 234.692 nye smittede på et døgn.

Bekymring hos dansk ambassadør

Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, siger til TV 2, at myndighederne arbejder i døgndrift for at følge med.

- Men selvfølgelig er der grund til bekymring, for det går virkelig stærkt lige nu. De, jeg taler med hernede, forventer først et peak i smittetallene i maj måned med op mod 500.000 smittede, lyder det fra den danske ambassadør.

Ifølge Freddy Svane er der især én grund til, at smittetallene er eskaleret de seneste par måneder.

- Inderne er – ligesom så mange andre mennesker kloden rundt – godt trætte af coronapandemien. De vil gerne have lov til at bestemme selv nu, og derfor dropper de at overholde myndighedernes retningslinjer med hygiejne og afstand. Og så går det altså stærkt i et land som Indien, hvor folk bor så tæt, siger Danmarks ambassadør i Indien til TV 2.

Han fortæller, at de indiske sundhedsmyndigheder fra 1. maj vil begynde at vaccinere personer ned til 18 år, hvor det hidtil kun er personer fra 45 år og opefter, der er blevet tilbudt coronavacciner.

Dags dato er godt 127 millioner indere vaccineret mod covid-19.

Titusinder samlet til festival

Trods de alarmerende smittetal har mange indere fortsat deres ubekymrede livsstil, og så sent som i sidste uge var titusindvis samlet til den religiøse hindufestival Kumbh Mela ved floden Ganges i byen Haridwar.

Premierminister Modi udtrykte i sidste uge sin bekymring over situationen ved festivalen, hvor et af ritualerne er, at de troende bader halvnøgne i floden Ganges.

Men den tidligere så populære premierminister er selv kommet i modvind på grund af sine omfattende vælgermøder ved delstatsvalgene.

Ifølge den indiske læge dr. Jalil Parker, der er ekspert i luftvejssygdomme, har både politiske og religiøse ledere sendt dårlige signaler til landets indbyggere.

- Alle de her store forsamlinger, hvad end det er religiøst, politisk eller bryllupper. Folk er nødt til at forstå, at det ikke hjælper dem, sagde han med reference til Kumbh Mela og Narendra Modis vælgermøder.

- Jeg har aldrig set noget lignende

I den hellige by Varanasi, der hører under premierminister Modis valgkreds, bor Vimal Kappor.

Hans 70-årige mor døde torsdag af covid-19 på et overfyldt hospital.

I et interview med BBC beskriver Vimal Kappor situationen som skræmmende.

- Jeg har set alt for mange mennesker dø i ambulancer. Hospitalerne sender folk væk, fordi de ikke har ledige senge. Lægerne er løbet tør for livsnødvendig coronamedicin, og der er akut mangel på ilt, siger Vimal Kappor til BBC.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Lige meget hvor du kigger hen, ser du ambulancer og lig.

Massive nedlukninger og ny hybridvariant

Samtidig med de eksplosive smittetal er landets største byer nu begyndt at lukke ned.

I New Dehli er der nu så mange smittede, at der snart ikke er flere sengepladser til syge.

- Situationen er meget kritisk og bekymrende, siger byens øverste minister, Arvind Kejriwal, ifølge Reuters.

Også Mumbai er blevet mere eller mindre lukket ned. Her er der ligeledes mangel på sengepladser på hospitalerne, skriver AP.

Oveni den alvorlige situation i Indien, advarer eksperter nu om, at en ny og mere smitsom variant af coronavirus er i omløb i landet.

Varianten, der går under navnet DESI, er en hybrid af den sydafrikanske, den britiske og den brasilianske mutation.

Eksperter frygter, at den nye variant har betydning for, hvor effektive vaccinerne er. Det bliver i disse dage undersøgt, og der forventes et resultat af undersøgelsen i løbet af to uger.

Flere end 180.000 mennesker er døde, mens de var smittet med covid-19 i Indien.