Udland

Stortuderi og lange kram: Nu kan australierne og newzealænderne igen mødes

Efter over et år med krav om corona-karantæne har myndighederne i Australien og New Zealand genåbnet grænserne mellem de to lande.

Tårerne titter frem i øjenkrogen, da en bedstemor fra Australien får sit barnebarn i armene for første gang i Auckland lufthavn i New Zealand.

- Det er meget overvældende. Det er så lang tid siden, jeg har været tilbage, siger hun.

Overalt omkring dem er der dybe og lange kram, fordi folk nu endelig kan se hinanden igen.

Vi facetimer, men det er ikke det samme som at give et stort kram

Mor der venter på datter

Det er første gang i 400 dage, at man nu kan rejse karantænefrit mellem de to lande. Det vil sige, at der ikke længere er krav om 14 dages hotelkarantæne i New Zealand efter ankomst fra Australien.

Og folk køber flybilletterne med rekordfart.

- Vi tilføjer yderligere 16 flyvninger om dagen til New Zealand, og alle de fly er allerede fuldt bookede, siger administrerende direktør for det australske luftfartsselskab Qantas Alan Joyce til ABC i dag.

Kunne ikke trøste

I lufthavnen i Sydney står Alicia Nichols også og venter på sin kæreste sammen med sin datter. De har ikke set hinanden i halvandet år.

- Begge hans forældre døde, mens hans var væk. Jeg kunne ikke engang give ham et kram, da det skete, siger hun.

Endelig kommer kæresten Mark Carrington gennem ankomsthallen og den lille familie glemmer alt om de mange journalister omkring dem, mens der krammes og kysses igennem.

- Det har været rigtig, rigtig hårdt, siger Mark Carrington med rystende stemme.

Ved siden af dem venter en mor stadig på sin datters ankomst.

- Vi facetimer og taler sammen i telefonen, men det er ikke det samme som at give et stort kram, siger hun.

Tætte bånd

Der er tætte bånd mellem de to lande. I 2019, året før pandemiens start, besøgte omkring 1,5 millioner australiere New Zealand.

I Australien bor der over en halv million mennesker, som er født i New Zealand.

De fleste australske stater har tilladt karantænefrie besøg fra New Zealand, men på grund af New Zealands corona-regler har rejseaktiviteten været minimal.

- Genåbningen markerer et stort skridt frem mod vores landes genforening med verden, og det skal vi alle være stolte af, sagde Jacinda Ardern, New Zealands premierminister på et pressemøde i dag.

Begge lande håber også at kunne åbne op for karantænefri rejser fra andre lande i Stillehavet i en nærmere fremtid, lyder meldingen fra premierministeren.

Overrasker med besøg

Tilbage i Sydney lufthavn er endnu en familie på vej til at blive genforenet. Bianca Lauaki har netop fundet sin steddatter i mængden.

- 16 måneder er der gået. Hun er min steddatter og er kun 12 år. Hendes far ved ikke engang, at hun er landet, så vi skal hjem og overraske ham, siger hun.

Et andet sted hulker Michelle Rafferty, da hun ser sine forældre igen. Hun er netop ankommet med sin mand og to børn.

- Jeg har ikke glædet mig eller planlagt noget, for jeg troede ikke, det ville ske. Men vi er her nu, siger hun.

- Det er fuldt af følelser, men det er godt at være tilbage i Australien, griner hun.

Velkomstscenerne kommer nok til at fortsætte den kommende tid, for både flyselskaberne Qantas og Air New Zealand har skruet helt op for antallet af flyvninger.

Auckland lufthavn forventer at stå for 400 flyvninger alene i denne uge.