Udland

Anklager til juryen i George Floyd-sag: - Tro jeres egne øjne

Anklager og forsvarer kom mandag med deres afsluttende bemærkninger i retssagen om drabet på George Floyd i USA.

Efter tre ugers retssag var det mandag tid til de sidste ord i den historiske retssag mod Derek Chauvin.

Den nu tidligere betjent er tiltalt for at have dræbt den 46-årige sorte mand George Floyd med et knæ mod hans hals under en anholdelse i maj sidste år i Minneapolis.

Det her var ikke politiarbejde, det var mord

Anklager Steve Schleicher

- Brug jeres sunde fornuft, tro jeres egne øjne. Hvad du så, så du, sagde anklager Steve Schleicher og henviste til videoen af anholdelsen, hvor man så, at betjenten Derek Chauvin ikke flyttede sit knæ fra Floyds hals, selvom Floyd gentagne gange sagde, at han ikke kunne trække vejret.

Sagen sparkede gang i store protester over hele USA mod politivold og racisme og gav nyt liv til Black Lives Matter-bevægelsen, som startede i 2013.

Opgør mod politivold

I sin to timers lange tale argumenterede anklageren i dag, at sagen ikke handler om drabet på George Floyd alene, men om hvordan politiet i USA behandler sorte.

Kernen af sagen er, at betjenten Chauvin, der er hvid, under anholdelsen pressede sit knæ mod halsen på George Floyd, en 46-årig sort mand.

- Det her var ikke politiarbejde, det var mord, sagde anklager Steve Schleicher i dag og henviste til mottoet ”at beskytte med tapperhed og tjene med empati” fra Minneapolis Politi, som fyrede Derek Chauvin og tre andre involverede betjente dagen efter George Floyds anholdelse og død:

- George Floyd var ikke en trussel mod nogen. Det krævede ikke noget tapperhed overhovedet at håndtere George Floyd den dag. Alt det krævede var en smule empati, og der blev ikke vist empati den dag, sagde Steve Schleicher.

Ekspertvidner, anklagerne har haft indkaldt i retssagen, har forklaret, at Floyd døde af iltmangel på grund af presset mod sin hals.

Nægter sig skyldig

Derek Chauvin nægter sig skyldig og har afstået fra at vidne. Hans forsvarere siger, at han fulgte retningslinjerne og anvendte sin polititræning korrekt under anholdelsen.

- Chauvin opførte sig som en fornuftig politibetjent ville gøre med en stor mand som Floyd, der modsatte sig at blive sat i en politibil, da Chauvin ankom til stedet, sagde hans ledende forsvarsadvokat Eric Nelson i dag.

Floyd var i håndjern og anholdt udenfor en butik i Minneapolis, der havde beskyldt ham for at bruge en falsk 20-dollarseddel til at betale for sine cigaretter.

Gennem retssagen har forsvarerne sået tvivl om dødsårsagen og kaldt vidner ind, der har sagt, George Floyd døde af et hjerteanfald under anholdelsen. Blandt andet fordi han havde et stofmisbrug.

George Floyd er blevet et symbol på oprøret mod politivold og racisme.

Farlige udstødningsgasser

I dag argumenterede Eric Nelson for, at man heller ikke kan udelukke, at udstødningsgasser fra den nærmeste politibil har medvirket til Floyds død.

Anklager Steve Schleicher kaldte det en ”vild tilfældighed”, at Floyd skulle have fået et hjerteanfald i præcis det øjeblik, han lå presset mod asfalten med Chauvins knæ mod sin hals.

- Er det sund fornuft eller nonsens?, spurgte han i dag juryen, der nu skal afgøre dommen.

Et politidrab 11. april medførte store demonstrationer og ekstra sikkerhedsforanstaltninger under retssagen. Her blev en sort 20-årig mand, Daunte Wright, skudt og dræbt af en hvid betjent ved et trafikkryds i Brooklyn Center, en forstad til Minneapolis.

Store sikkerhedsforanstaltninger

Retssagen mod Derek Chauvin er blevet sendt direkte på tv, og sikkerheden omkring er i top på grund af den store opmærksomhed, sagen har tiltrukket.

Samtidig har et politidrab på en 20-årig sort mand i en forstad til Minneapolis for lidt over en uge siden, sat folkestemningen i kog på ny.

Derfor er retsbygningen omgivet af betonbarrierer, soldater og pigtrådshegn, mens omkringliggende butikker har barrikaderet sig med træ foran deres ruder.

Nævningene vil nu trække sig tilbage og votere dommen. Chauvin risikerer at blive idømt 40 års fængsel, hvis han kendes skyldig.

Det vides ikke, hvornår nævningene vil træffe deres afgørelse.