Udland

Russere mistænkt for giftangreb efterlyses nu også for dødelig eksplosion

To russiske agenter har også været på spil i Tjekkiet, oplyser den tjekkiske regering, der har reageret skarpt overfor Rusland.

De to russiske mænd, der mistænkes for at stå bag gift-attentatet på Sergei Skripal i Storbritannien i 2018, sættes nu også i forbindelse med en eksplosion i Tjekkiet i oktober 2014, hvor to mennesker blev dræbt.

Lørdag aften fortalte den tjekkiske premierminister, Andrej Babis, på en pressekonference, at man nu har beviser for, at de to mænd, der menes at være officerer i den russiske militære efterretningstjeneste GRU, befandt sig i nærheden af gerningsstedet.

- Vi har klare beviser for, at hemmelige russiske agenter fra GRU spillede en rolle i eksplosionen i 2014, der fandt sted på et våbendepot i byen Vrbetice, sagde Andrej Babis ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Som reaktion har Tjekkiet udvist 18 diplomater med tilknytning til russiske efterretningstjenester fra Ruslands ambassade i Prag.

Attentatet på Skripal

De to mistænkte er de samme russiske officerer fra GRU, der under dæknavnene Alexander Petrov og Ruslan Boshirov beviseligt var til stede i den britiske by Salisbury i dagene op til forgiftningen af den tidligere GRU-agent Sergei Skripal og hans datter, skriver BBC.

Far og datter blev forgiftet med nervegiften Novichok, der var smurt på dørhåndtaget til deres hus. Begge overlevede, mens en britisk kvinde, der utilsigtet kom i forbindelse med nervegiften, døde.

De britiske myndigheder er overbeviste om, at de to russiske mænd stod bag. Men mændene med dæknavnene Petrov og Boshirov slap uhindret ud af Storbritannien og hjem til Rusland, hvor de selv offentligt har bedyret deres uskyld.

Til russiske tv har de forklaret, at de arbejder som diætister – og at de udelukkende var i Salisbury i Storbritannien som turister for at besøge byens domkirke.

Samme navne og samme pas

Lørdag kunne det tjekkiske sikkerhedspoliti så fortælle, at de to mænd – med samme pas og samme dæknævne – havde været i Tjekkiet i dagene omkring eksplosionen i 2014. Først i Prag, og senere i området omkring eksplosionsstedet i Vrbetice.

Tjekkiets fungerende udenrigsminister Jan Hamacek meddelte lørdag aften den russiske ambassadør i Prag, at de russiske diplomater skal have forladt Tjekkiet inden for 48 timer, skriver avisen The Guardian.

Jan Hamacek udtalte efterfølgende, at han dybt beklagede, at sagen kommer til ”fundamentalt at ændre det tjekkisk-russiske forhold”.

- Vi står nu i samme situation som den Storbritannien stod i efter forgiftningsforsøget i Salisbury i 2018, sagde Jan Hamacek lørdag.

Dengang startede Storbritannien med at udvise 23 russiske diplomater som straf for giftattentatet, hvorefter en række vestlige lande fulgte op med også at udvise russiske diplomater. Blandt andet udviste Danmark to russere fra ambassaden i København. Efterfølgende udviste Rusland lige så mange diplomater fra Storbritannien og de andre vestlige lande.

Byge af udvisninger

Den tjekkiske reaktion overfor Rusland kommer midt i en serie af udvisninger af russiske diplomater. Torsdag udviste USA ti russiske diplomater som reaktion på indblanding i det amerikanske valg og russiske cyper-angreb på amerikanske interesser.

Samme dag udviste Polen tre russiske diplomater for hvad der blev kaldt ”aktiviteter til skade for Polen”.

Den fungerende tjekkiske udenrigsminister Jan Hamacek siger, at næste skridt i den tjekkiske reaktion bliver at informere landets EU og NATO-partnere om sagen.

Dertil kommer, at Tjekkiet overvejer konkrete måder at straffe Rusland.

Ifølge den tjekkiske industriminister Karel Havlicek kan det muligvis betyde, at Rusland bliver udelukket fra at byde på udbygningen af atomkraftværket Dukovany, den største industriordre i tjekkisk historie, skriver nyhedsbureauet Reuters.