Udland

Ni nye tilfælde af blodpropper efter AstraZeneca-vaccine i Frankrig – har nu ramt ældre aldersgruppe

Frankrig vaccinerer fortsat med AstraZeneca-vaccinen.

Ni nye tilfælde af blodpropper forbundet med AstraZeneca-vaccinen er indrapporteret i Frankrig, oplyser den franske lægemiddelstyrelse ANSM.

Tilfældene, der er opdaget i perioden mellem 2. og 8. april, er registreret i en anden aldersgruppe end den, der hidtil har været i fokus i forbindelse med de sjældne bivirkninger som følge af AstraZeneca-vaccinen.

- De ni nye tilfælde vedrører personer med en anden profil end i de foregående perioder. Det drejer sig om fire kvinder og fem mænd, der er ældre (gennemsnitsalder på 62 år), og som i højere grad har udvist trombose (blodpropper, red.) i fordøjelsesapparatet, skriver ANSM på sin hjemmeside.

Indtil videre har blodpropper hos især yngre kvinder trukket overskrifter, og flere lande – også Frankrig – har valgt at bremse vaccination med netop AstraZeneca for de yngre aldersgrupper. De britiske myndigheder vil fremover så vidt muligt ikke give vaccinen til personer under 30 år. I Frankrig hedder aldersgrænsen 55 år.

VITT kan give blodpropper efter vaccine

Nyere forskning på området har slået fast, at der som følge af AstraZeneca-vaccinationerne er set en ny sygdom ved navn vaccineinduceret immun trombotisk trombocytopeni eller VITT.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at VITT risikerer at ramme en ud af 40.000 og opstår kort sagt, når den vaccinerede i meget sjældne tilfælde ikke kun danner antistoffer mod covid-19, men også danner antistoffer mod blodplader – såkaldte trombocytter.

Derfor er det ifølge Søren Riis Paludan, som er professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet med speciale i vacciner, ikke overraskende, at man nu ser blodpropper også blandt ældre vaccinerede.

- Der har indtil videre primært været fokus på yngre mennesker, men når fænomenet eksisterer, så vil det kunne findes i alle aldersklasser. Måske det vil kunne optræde hyppigere hos yngre, da de har en kraftigere immunrespons end ældre. Men vi har simpelthen ikke tilstrækkeligt talmateriale til at kunne foretage den sammenligning.

Primært yngre vaccineret med AstraZeneca

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm slog ligeledes på et pressemøde onsdag fast, at ingen undersøgelser på området indikerer, at de sjældne vaccinebivirkninger kun rammer yngre.

- Den her risiko kan vi ikke afgrænse til bestemte aldersgrupper eller bestemte køn, Når vi primært har set det hos yngre kvinder, så antager vi, at det i høj grad har noget med målgruppen, der har modtaget AstraZeneca at gøre. Som i mange lande, ligesom i Danmark, har det været sundhedspersonale, fortalte han.

Ifølge Søren Brostrøm er blodpropperne set i de store blodkar i hjernen og i de store blodkar i maven, milten og leveren.

Hårdt ramt Frankrig fortsætter vaccinationen

På baggrund af de sjældne bivirkninger valgte Danmark som det eneste land i verden at fjerne AstraZeneca-vaccinen fra vaccinationsprogrammet.

I Frankrig fortsætter vaccinationen af den ældre befolkningsgruppe.

Noget der ifølge professor Søren Riis Paludan giver mening.

- Hos den ældre gruppe vil fordelene ved vaccinationen opveje ulemper. Af den grund at de alvorlige bivirkninger er meget sjældne, og de ældre har større risiko for at opleve et alvorligt sygdomsforløb med covid-19, vurderer han.

Ifølge Le Monde er der i Frankrig i alt givet 2,7 millioner injektioner med AstraZeneca-vaccinen. Der er registreret 23 tilfælde af blodpropper og koagulationsforstyrrelser, som sættes i forbindelse med AstraZeneca-vaccinen, og otte personer er afgået ved døden.

Frankrig kæmper i øjeblikket mod høje smittetal i deres tredje bølge af coronasmitte, og 31. marts valgte præsident Emmanuel Macron at gennemføre en delvis nedlukning og stramme restriktionerne.

Franskmændene skal så vidt muligt arbejde hjemme, undgå at være for mange sammen og landets skoler og børnehaver er lukket ned.