Udland

Alles øjne hviler på William og Harry til prins Philips begravelse

Selvom begravelsen af prins Phillip bliver en stille begivenhed, er der bestemte personer, det er spændende at holde øje med.

Et varmt lys lagde sig over Windsor Castle lørdag morgen, mens solen stod op og satte gang i dagen, hvor prins Philip skal begraves i Storbritannien.

Mens verdens øjne vender sig mod prins Philips og Dronning Elizabeth 2.'s hjem, siger dronningen farvel til sin "støtte og styrke" gennem 73 års ægteskab.

Men i forbindelse med begravelsen vil mange mennesker og royale kommentatorer også holde et ekstra skarpt øje med bestemte familiemedlemmer.

William og Harry

Ved begravelsen skal de to prinser gå sammen efter kisten, men ikke ved siden af hinanden.

Mellem dem skal deres fætter, Peter Phillips, nemlig gå, og det har skabt overskrifter i Storbritannien. Men TV 2s korrespondent, Ulla Terkelsen, mener, at der læses for meget i det.

- De er meget velopdragne, og ingen af dem kommer til at foretage sig noget uventet, siger hun.

Som børn blev brødrene meget tætte efter deres mor prinsesse Dianas død i 1997.

Men efter prins Harry valgte at træde tilbage fra sin plads som et ledende medlem af det britiske kongehus og flytte til USA med sin hustru hertuginde Meghan, er de to prinser gledet fra hinanden.

Det erkendte prins Harry i et interview, han og hertuginde Meghan gav til den amerikanske talkshowværtinde Oprah Winfrey.

- De er gledet fra hinanden, men de har jo også fortolket deres roller forskelligt, siger Ulla Terkelsen.

- Den ene skal være konge en dag, og den anden har valgt et friere liv i USA.

Royale kommentatorer i Storbritannien har spekuleret i, om begravelsen kan bringe dem tættere sammen igen. Men det er nok ikke ceremonien, der afslører det.

- Sker det, er det i de private sammenkomster før og efter begravelsen, siger Ulla Terkelsen.

Prins Andrew

Siden det katastrofale interview med BBC, har man ikke set meget til Prins Andrew.

I efteråret 2019 sagde prinsen ja til at fortælle om sit forhold til den bedragerisigtede amerikanske forretningsmand Jeffrey Epstein, der også var under mistanke for at have misbrugt mindreårige piger.

Det var meningen, at prinsen ville forklare, at han ikke havde noget med skandalen at gøre. Men interviewet gik ikke efter planen, og kort efter trak prinsen sig fra sine officielle pligter.

FBI har gentagne gange anmodet om at afhøre prinsen i forbindelse med retssagen mod Epsteins kæreste, Ghislaine Maxwell, men uden, at det er kommet i stand.

Og sagen er blevet en skygge, der følger Andrew overalt.

- Andrew var involveret i denne skandale, og det er jo desværre en sag, der slet ikke er afsluttet, siger Ulla Terkelsen.

Dronningen

Aftenener før dronningemoderens begravelse i 2002 og prinsesse Dianas begravelse i 1997 tonede Dronning Elizabeth frem på briternes tv-skærme med en tale til nationen.

Men ikke denne gang.

I stedet tager dronningen afsked med sin mand i et privat øjeblik, før hans kiste køres til St George's Chapel i en modificeret Land Rover, som prinsen selv har designet.

Ulla Terkelsen mener, at de fleste briters blikke og tanker vil hvile på dronningen, som nu skal leve og regere uden den mand, hun har kaldt sin "støtte og styrke".

Og som ventes at sidde alene i kirken under begravelsen.

- Nu er dronningen alene. Hvordan og hvor langt bliver resten af hendes liv uden ham? siger hun.

Prins Philips død har med deres søn Prins Andrews ord efterladt "et stort tomrum i hendes liv".

De store folkeskarer

Der er ingen folkeskarer – eller det bør der i hvert fald ikke være.

Buckingham Palace har bedt befolkningen blive hjemme for at mindes prinsen i stedet for at møde op ved Windsor Slot.

Paladset skriver på sin hjemmeside, at offentligheden i stedet for at lægge blomster kan overveje at give en velgørende donation.

I dagene op til begravelsen har mange været forbi med blomster og små kort til kongefamilien.

Til sammenligning kom over 200.000 briter forbi Windsor Slot, da dronningemoderen døde i 2002.

Stemningen

Det er, som om vi har mistet hele nationens bedstefar.

Sådan beskrev prins Andrew tabet af sin far, da han mødte pressen uden for Windsor Castle i dagene efter.

Netop sådan et tab, er der mange briter, der har oplevet i et land, hvor over 150.000 er døde med coronavirus.

Og i stedet for at invitere de venner og familiemedlemmer, der gerne ville tage afsked, betød coronarestriktionerne, at kun få kunne deltage.

Det samme er tilfældet med prins Philips begravelse, der er blevet for 30 medlemmer af den nærmeste familie i stedet for 800 mennesker. Og det kan give begravelsen en helt særlig stemning.

- Der er mange, der har været til anderledes begravelser, der ikke kunne holdes, som de ellers skulle. Derfor er der nok også mange, der kan kan identificere sig med denne begravelse i dag, siger Ulla Terkelsen.

Begravelsen begynder klokken 15.40 dansk tid.

Du kan følge begravelsen lørdag 17. april fra klokken 13 på TV 2 og TV 2 PLAY, ligesom du på TV2.dk fra klokken 13 kan følge begravelsen.