Taliban triumferer: Vi har vundet krigen, og amerikanerne har tabt
Taliban ser frem til igen at få magten i Afghanistan. Unge kvinder, der er i gang med en uddannelse, frygter til gengæld for fremtiden.
Taliban-lederen Haji Hekmat er ikke i tvivl.
Mens hans nyder en kop te på hjemmebanen i det nordlige Afghanistan, kan han gøre regnskabet op:
- Vi har vundet krigen, og amerikanerne har tabt, siger han.
Det britiske tv-selskab BBC har besøgt Taliban-veteranen, der har kæmpet for Taliban siden 90’erne og nu har titel af "skyggeborgmester" for Balkh-distriktet, der er en af Afghanistans 34 provinser.
Titlen "skyggeborgmester" siger meget om situationen i provinsen.
For mens centralregeringen formelt set sidder på magten, så er mange dele af den praktiske, lokale administration på Talibans hænder.
Skolerne er et godt eksempel.
Regeringen i Kabul betaler lærernes løn, men Haji Hekmat og hans Talibanstøtter sætter rammerne for undervisningen. Piger får stadig lov at gå i skole, så længe de bærer hijab, men undervisningen i samfundsfag og kunst er erstattet af islamstudier.
De lokale regeringsstyrker er et andet eksempel.
De har ganske vist en base tæt ved markedet i provinsens hovedby, men "det er umuligt for dem at forlade basen", som lokale Taliban-ledere forklarer til BBC.
Parat til både fred og jihad
For Haji Hekmat kan nyheden om, at USA og NATO trækker alle sine soldater ud af Afghanistan kun betyde en ting - nemlig at Taliban vil genvinde den fuldstændige magt over Afghanistan, som bevægelsen sad på i 90’erne, indtil den blev fjernet af de udenlandske koalitionsstyrker.
- Vi er parate til hvad som helst. Vi er fuldstændig klar til at slutte fred, og vi er fuldstændig klar til hellig krig jihad. Vi ønsker en islamisk regering styret af sharia, siger Haji Hekmat til BBC.
Mens Haji Hekmat og hans medkæmpere kan fryde sig, så frygter mange af Talibans modstandere for deres og landets fremtid.
For Taliban har fået det, præcis som de kunne ønske sig det, vurderer Weekendavisens korrespondent i Afghanistan Nanna Muus Steffensen.
- Det, som Taliban har kæmper for gennem alle årene, er at få de udenlandske styrker ud af landet. Det får de nu, uden de først behøver at indgå en våbenhvile eller en aftale med den afghanske regering, siger Nanna Muus Steffensen til TV 2 fra hovedstaden Kabul.
Hun fortæller, at Taliban er stærkere nu end på noget andet tidspunkt, siden de blev væltet i 2001, og står mindre end en times kørsel fra Kabul.
- Alle er enige om, at Taliban står til at få betydelig magt i Afghanistan nu, ikke kun militært, men også politisk her i hovedstaden Kabul. Spørgsmålet er, hvordan det kommer til at ske, siger Nanna Muus Steffensen.
"Vi må leve side om side"
Den afghanske regering siger officielt, at man "respekterer" den amerikanske beslutning om at trække sig ud.
Ifølge præsident Ashraf Ghani er landets "sikkerhedsstyrker og militær fuldstændigt i stand til at forsvare befolkningen og landet".
En anden af regeringens vigtigste politikere, tidligere udenrigsminister og præsidentkandidat Abdullah Abdullah, siger, at det nu handler om, at regeringen og Taliban må finde ud af at "leve side om side".
- Vores opfattelse er, at der ikke er nogen vinder i den afghanske konflikt, og vi håber, at Taliban også kan indse det, siger han.
Kvinder frygter for deres studier
Men mange frygter, at regeringens optimisme er tomme ord, og at Taliban vil få det store ord at skulle have sagt i fremtiden.
Frygten er udtalt hos de unge afghanske kvinder, der siden Talibans fald i 2001 har fået adgang til skolegang og højere uddannelse.
The Guardian har mødt nogle af disse unge, kvindelige studerende på Universitet i byen Herat.
- Vi har frygtelige dage forude med Taliban. Jeg har kun et ønske, og det er at få lov til at afslutte mine studier og begynde at arbejde. Men når Taliban kommer, så tror jeg ikke, at jeg når så langt, siger en af de studerende, Basireh Heydari, til avisen.
Hendes medstuderende Salma Ehrari, der læser økonomi, forventer også det værste:
- Hele verden skal vide, at de bliver narret af Taliban. De har ikke ændret sig. De bruger teknologi og er på Twitter, men de har de samme holdninger som for 20 år siden. Jeg mister min uddannelse, siger hun til The Guardian.
Livet bliver sværere for kvinder
Ifølge Nanna Muus Steffensen er der da også tegn på, at selvom Talibans talsmænd forsikrer, at man har opblødet modstanden mod pigers skolegang, så er der ingen garantier.
- Det er uklart, hvilke ændringer Taliban vil indføre. Taliban siger nu, at man ikke længere er fuldstændigt imod, at piger går i skole. Men man kan se i Taliban-kontrollerede områder, at pigeskoler bliver lukket, og at livet generelt bliver sværere for kvinder, siger hun.
Spørger man Taliban-veteranen Haji Hekmet - "skyggeborgmesteren" i Balkh-distriktet - så er svaret da også langt mindre diplomatisk end udmeldingerne fra Talibans allerøverste ledere og talsmænd:
- Taliban dengang og Taliban i dag er det samme. Så hvis man sammenligner dengang og nu, så har intet ændret sig, siger han til BBC.