Coronavirus

I Tyskland er AstraZeneca valgfri: - Man kan faktisk få sig en tid stort set lige på stedet

Alene i Berlin er der lige nu over 9000 ledige tider til AstraZeneca-vaccination, siger TV 2s Tyskland-korrespondent Uffe Dreesen.

Flere partier slår i Danmark på tromme for at lade det være op til danskerne selv, om de vil lade sig vaccinere med AstraZenecas vaccine. I går meddelte Sundhedsstyrelsen, at vaccinen er fortid i Danmark.

Blandt fortalerne for det frie valg er Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige. Også Venstre og Dansk Folkeparti er villige til at se på en model, hvor danskerne får frit valg om vaccinen.

Men i Tyskland er beslutningen allerede taget.

Muligt at komme forrest i køen

AstraZeneca-vaccinen er suspenderet for tyskere under 60 år. Men resten af befolkningen kan frit vælge at få et stik af vaccinen – og faktisk hoppe udenom diverse fastlagte skemaer for, hvis tur det er til at blive vaccineret.

Det fortæller TV 2s korrespondent i Tyskland Uffe Dreesen.

- Hvis man er over 60 år og villig til at tage den minimale risiko, der er forbundet med vaccinen, kan man faktisk få sig en tid stort set lige på stedet, siger han.

Endnu ikke klar over muligheden

I øjeblikket er der nemlig masser af AstraZeneca-vacciner tilgængelige i landet, efter man har fjernet den som mulighed for dem under 60 år.

Alene i Berlin er der derfor lige nu over 9000 ledige tider til AstraZeneca-vaccination, fortæller han. Og et lignende billede tegner sig rundt omkring i flere tyske delstater.

Ifølge Uffe Dreesen er der for tiden en del forvirring forbundet med vaccinen. Mange tyskere over 60 år er derfor endnu ikke helt klar over muligheden for at springe køen over, hvis de vil vaccineres med AstraZeneca.

Men nogle delstater i landet har været bedre end andre til at gøre opmærksom på, at man stort set uden at stå i kø kan gå hen og få sit stik, siger Uffe Dreesen.

- Og her ser det ud til, at der er rift om tilbuddet.

Også muligt for resten af befolkningen

Faktisk er det også muligt for tyskere under 60 at få et skud af vaccinen, hvis de er særligt opsøgende hos egen læge. De tyske myndigheders bestemmelser siger nemlig, at læger gerne må give vaccinen, forklarer Uffe Dreesen.

Det kræver blot, at lægen synes, det er forsvarligt, og at den pågældende person grundigt oplyses om eventuelle bivirkninger.

- Så kan man insistere på, at man gerne vil have vaccinen og dermed springe vaccinationskøen over. Også selvom du er under 60 år, siger han.

Ligesom i Danmark har mange mennesker allerede har fået første dosis af AstraZeneca-vaccinen, og de tyske myndigheder anbefaler generelt, at andet skud bliver med en anden vaccine.

- Men hvis man selv er ligeglad og bare gerne vil have det, der nu engang er på hylden, kan man altså få AstraZeneca, siger Uffe Dreesen.

- Nogle er meget opsatte på at få deres vaccine

Tyskland har tidligere været præget af skepsis overfor vaccinen.

I februar var kun omkring 4 procent af den tyske befolkning vaccineret, selvom sundhedsmyndighedernes køleskabe bugnede af AstraZeneca-vacciner.

Tyskerne frygtede bivirkninger og manglende effektivitet ved den britisk-svenske vaccine. Men ifølge Uffe Dreesen er vaccineskeptikerne fra februar ikke nødvendigvis de samme mennesker, der i dag mangler at blive vaccineret.

- Nogle er meget opsatte på at få deres vaccine så hurtigt som muligt, siger han.