Udland

Terrorangreb kan ikke forklare, hvorfor vi er der i 2021, siger Biden

Krigen i Afghanistan blev indledt 7. oktober 2001 som reaktion på terrorangrebet 11. september 2001 mod USA.

I en tale fra Det Hvide Hus i Washington har præsident Joe Biden onsdag aften præsenteret sin plan for USA's militære tilbagetrækning fra Afghanistan.

- Det er på tide at gøre en ende på USA’s længste krig. Det er tid til, at de amerikanske tropper vender hjem, lød det fra præsident Biden.

Den amerikanske præsident lovede samtidig, at han vil støtte fremtidige fredsforhandlinger mellem den afghanske regering og Taliban-militsen. Samtidig vil USA fortsat vejlede og assistere det afghanske militær og landets sikkerhedsstyrker.

- Vi kan ikke fortsætte denne cyklus med at udvide og forlænge vores militære tilstedeværelse i Afghanistan i håb om at skabe de ideelle betingelser for vores tilbagetrækning, lød det blandt andet fra præsident Biden.

Lyn-analyse

Talen var ganske som forventet, og det vil reaktionerne i USA også være. 

Der er to måder at udlægge det her på. Der er dem, som grundlæggende er enige med Bidens analyse, nemlig at det her i bund og grund handler om at nedkæmpe al-Quada og at sørge for, at Afghanistan ikke kan blive et sted, hvor terrorister kan planlægge terrorangreb mod amerikanerne. 

Så er der dem, der vil sige, at Biden kaster håndklædet i ringen ved at trække tropperne ud, da man dermed overlader landet til Taliban efter at have brugt de sidste 20 år på at undgå netop det.

Vil ikke sende ansvaret videre

Den amerikanske præsident sagde videre, at han ikke vil sende stafetten med ansvar videre til sin efterfølger:

- Jeg er nu den fjerde amerikanske præsident, der har ansvaret for en amerikansk troppetilstedeværelse i Afghanistan. To republikanere. To demokrater. Jeg videregiver ikke dette ansvar til en femte.

Joe Biden understregede, at USA’s diplomatiske og humanitære arbejde i Afghanistan vil fortsætte, selvom de amerikanske soldater trækkes ud.

- Vi gik ind i Afghanistan på grund af et forfærdeligt angreb, der fandt sted for 20 år siden. Det kan ikke forklare, hvorfor vi skal blive der i 2021, lød det fra præsidenten.

Ville fjerne Taliban

Krigen i Afghanistan blev indledt af USA 7. oktober 2001 som reaktion på terrorangrebet 11. september 2001 mod USA.

Formålet med invasionen af Afghanistan var at fange Osama bin Laden, ødelægge al-Qaeda og fjerne Taliban-regimet, som havde støttet og huset al-Qaeda.

Det blev en krig, hvor blandt andet vejsidebomber og kampe i ufarbart terræn har kostet tusindvis af soldater livet.

43 danskere døde i Afghanistan

De første danske soldater blev sendt til Afghanistan i januar 2002, og siden har det danske forsvar været til stede. De seneste år med rådgivere og instruktører i Kabul.

Cirka 12.000 soldater har været udsendt for Danmark - 43 kom aldrig hjem.

I alt 3500 koalitionsstyrker er faldet i krigen, men nu vil USA endegyldigt slutte krigen.

Danmark følger trop

Beslutningen om at trække soldater ud af Afghanistan har hele tiden været et tema for præsident Biden. Det fortæller TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz:

- Allerede som vicepræsident under Obama mente Joe Biden, at det ikke gav mening at have så mange amerikanske soldater udstationeret i Afghanistan. Han har hele tiden argumenteret for, at man skulle koncentrere den militære indsats, så den udelukkende var fokuseret på, at man skulle forhindre nye terrorangreb.

Danmark vil følge trop og begynde en gradvis tilbagetrækning af militæret fra Afghanistan i fællesskab med Nato og USA, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) onsdag aften til TV 2.

Beslutningen om at trække soldater ud af Afghanistan har hele tiden været et tema for præsident Biden. Det fortæller TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz. Video: David Buch