Udland

Fredag åbner Grækenland for danskere, men du rådes til at blive hjemme

Udenlandske turister er velkomne, forsikrer minister overfor TV 2. Men alle landets restauranter er stadig lukkede.

På fredag åbner Grækenland op for turister fra en række lande, deriblandt Danmark.

Det siger den græske turistminister Harry Theocharis til TV 2.

- Fra 16. april kan danskere, der er vaccinerede eller har en negativ PCR-test, rejse til Grækenland uden karantæne, forsikrer han.

Foreløbigt er der dog nogle begrænsninger på ferieoplevelsen, for mens hoteller og campingpladser af gode grunde åbner for turisterne, så skal alle restauranter fortsat holde lukket.

- Uanset hvilke restriktioner og regler, der gælder for grækere, så gælder det samme for alle, der kommer til Grækenland, siger turistministeren.

Åbningen er første skridt til at genoplive den vigtige turistsektor, der står for en femtedel af den græske økonomi.

Må rejse overalt

På nogle områder får turisterne da også fordele frem for de lokale indbyggere, fortæller TV 2s Rasmus Tantholdt fra den lille ø Folegandros.

- Fra på fredag åbner 12 lufthavne for at flyve udenlandske turister til Grækenland. I øjeblikket er det ikke tilladt for grækere at rejse rundt i Grækenland. Folk, der bor her, må kun i nødstilfælde – for eksempel hvis de skal på sygehus på fastlandet – forlade øen. Der kommer altså andre regler for turisterne. De må rejse, hvorhen de vil, forklarer han.

På Folegandros er der normalt fyldt med turister sæsonen igennem, men i øjeblikket er der ikke en eneste turist på øen. Gader og torve ligger stort set øde hen, og det eneste liv er lokale indbyggere, der har travlt med at forberede sig på turisternes genkomst.

Mens første skridt bliver taget fredag, så åbner Grækenland som turistland først op for alvor 14. maj, hvor også restauranter og lignende får lov at åbne igen.

Sikrere end København

Før danske turister igen strømmer til Grækenland, skal der også lempes på reglerne i den anden ende – nemlig i Danmark.

Her står Grækenland stadig på listen over lande, som Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder at rejse til.

Først fra 26. juni forventes det, at et fælles coronapas mellem EU-lande vil gøre det muligt for danskere at holde sommerferie i resten af Europa.

Det er unødvendigt lange udsigter, mener de danske rejsearrangører.

- I øjeblikket er det jo meget sikrere at tage til Spanien eller Grækenland, end det er at være i Storkøbenhavn. Så vi håber det allerede før bliver sådan, at det er okay at rejse til lande indenfor EU, der har et smittetryk på niveau eller mindre end Danmark, siger Jan Vendelbo, der er direktør i Spies Rejser.