Udland

Det Hvide Hus: Vi trækker os ud af Afghanistan sammen med vores NATO-allierede

Ifølge Det Hvide Hus har USA drøftet en tilbagetrækning fra Afghanistan med de allierede i NATO. Danmark er indkaldt til møde i NATO i morgen.

Tirsdag aften bekræfter Det Hvide Hus i en pressebriefing, at præsident Joe Biden onsdag vil præsentere sin plan for USA's militære tilbagetrækning fra Afghanistan.

I den såkaldte baggrundsbriefing til pressen fremgår det også, at NATO-allierede vil være en del af tilbagetrækningen, som senest skal være færdig 11. september i år.

Danmark er som bekendt en af USA's allierede i NATO, og ifølge Forsvarsministeriet har Danmark som led i indsatsen i Afghanistan for nuværende omtrent 140 personer samlet i hovedstaden Kabul.

- Vi vil koordinere med vores NATO-allierede og partnere om en tilbagetrækning af deres styrker i det samme tidsrum: Det indledes inden 1. maj, og afsluttes inden 20-årsdagen for 11. september, lyder det i skrivelsen fra Det Hvide Hus.

Danmark indkaldt til møde

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) fortæller tidligere på aftenen til TV 2, at hun sammen med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er indkaldt af amerikanerne til et ekstraordinært NATO-topmøde onsdag.

- Vi ved, at det er Afghanistan, der er på dagsordenen, og jeg ser frem til at høre, hvad den amerikanske udenrigsminister, Anthony Blinken, og den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, har at sige, siger hun.

Trine Bramsen afviser på nuværende tidspunkt at fortælle, hvad en eventuel amerikansk tilbagetrækning vil betyde for den danske tilstedeværelse i Afghanistan.

- Det er for tidligt at konkludere noget som helst. Der er mange spekulationer, men det er mødet i morgen, der bliver afsæt for eventuelle danske beslutninger, siger hun.

Officielt har USA udstationeret 2500 soldater i Afghanistan lige nu, men antallet varierer løbende. Ifølge avisen Washington Post er antallet nok nærmere 3500 i dag.

Ind sammen - ud sammen

De omtrent 140 soldater i den danske indsats udfører ifølge Forsvarsministeriet "eskorte- og bevogtningsopgaver for NATO-rådgivere, militærrådgivning af afghanske sikkerhedsinstitutioner samt militærpoliti-opgaver".

Ifølge baggrundsbriefingen fra Det Hvide Hus har man allerede drøftet tilbagetrækningen med de allierede i NATO:

- På nuværende tidspunkt har vi diskuteret tilbagetrækningen med vores NATO-allierede og operationelle partnere. Vi vil arbejde side-om-side med dem under denne operation. Vi gik ind sammen, vi justerede indsatsen sammen, og nu forbereder vi os på at forlade landet sammen, lyder det i baggrundsbriefingen.

Baggrundsbriefingen tilskrives ikke en bestemt kilde i Det Hvide Hus, men det fremgår af hjemmesiden, at pressen er blevet orienteret af en højtstående embedsmand.

USA's beslutning om at gå ind i Afghanistan skete på baggrund af en stribe angreb på amerikansk grund i september 2001. Her blev to fly blandt andet fløjet ind i de to ikoniske højhuse ved World Trade Center i New York. Efterfølgende tog den militante organisation al-Qaeda skylden for angrebene.