Ukraine: Putin opmarcherer titusinder af soldater ved grænsen

Vladimir Putin har undladt at svare på ønske fra Ukraine om dialog efter nye spændinger og sammenstød.

Rusland har opmarcheret over 40.000 soldater ved Ukraines østgrænse og andre mindst 40.000 soldater på den besatte Krim-halvø. Det siger en talskvinde for Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Præsidenten har forsøgt at få Ruslands ditto, Vladimir Putin, i tale. Men Ukraine har ikke modtaget noget svar, siger hun.

Ifølge talskvinden vil Zelenskij rejse til Paris i Frankrig for at deltage i et møde om den russiske troppeopbygning og sammenstød i Donbass. Det er et område i det østlig Ukraine, der er under kontrol af militser, som støttes af Rusland.

- Præsidentens kontor har selvfølgelig fremsat en anmodning om at tale med Vladimir Putin. Vi har endnu ikke modtaget et svar. Vi håber meget på, at det ikke er en afvisning af en dialog, siger hun.

Ukraine har opfordret Putin til at trække de russiske styrker væk fra grænsen. Og regeringen i Kijev beder Rusland om holde op med at bruge krigerisk tale og usandheder.

Det er ifølge USA den største russiske opmarch af soldater i området siden 2014. Det var det år, hvor Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim.

Nato drøfter situationen

Der har siden begyndelsen af året været sammenstød mellem den ukrainske hær og oprørsmilitser i det østlige Ukraine. 26 ukrainske soldater meldes dræbt siden januar.

USA's udenrigsminister, Anthony Blinken, vender i denne uge tilbage til Europa. Her skal han blandt andet i Natos' hovedkvarter i Bruxelles drøfte situationen i Ukraine.

I et interview søndag til NBC advarede han Rusland om, at det vil få konsekvenser, hvis det vælger at køre hårdt på over for Ukraine.

- Jeg er nødt til at fortælle, at jeg er virkelig bekymret for Ruslands handlinger på grænsen til Ukraine.

- Præsident Biden har været meget klar om dette. Hvis Rusland handler hensynsløst eller aggressivt, så vil det få en omkostning, det vil få konsekvenser, sagde Blinken ifølge AFP.

Rusland afviser at være krigerisk.

- Selvfølgelig planlægger ingen at bevæge sig mod krig. Og hel generelt accepterer ingen muligheden for en sådan krig, sagde den russiske regerings talsmand, Dmitrij Peskov, søndag.