Udland

Omfattende genåbning i England

Boris Johnson beder befolkningen om at "opføre sig ansvarligt".

Fra i dag kan briterne nyde en pint på en pub, løfte en vægtstang i fitnesscenteret eller få studset coronalokkerne hos frisøren.

Det er blot nogle af eksemplerne fra den omfattende del af Storbritanniens genåbningsplan, der i dag træder i kraft.

Siden 8. marts har briterne kunne sende deres børn i skole, og for to uger siden blev forsamlingsloftet hævet til seks personer udendørs, mens også udendørs sport blev tilladt. Men fra i dag udvides genåbningen til også at gælde for detailhandlen, biblioteker, museer og udendørsservering på restauranter og barer – dog kun med tidsbestilling og brug af mundbind.

Genåbningen omfatter følgende områder:

 • Alle butikker kan genåbne.
 • Frisører, skønhedssaloner og andre servicefag med tæt kontakt kan åbne.
 • Restauranter og pubber kan servere mad og alkohol til siddende kunder udenfor.
 • Fitnesscentre, spacentre, zoologiske haver, forlystelsesparker, biblioteker og borgerhuse kan åbne.
 • Medlemmer af samme husholdning kan tage på ferie rundt omkring i England.
 • Op til 15 personer kan deltage ved bryllupper, mens 30 kan deltage ved begravelser.
 • Børn kan deltage ved indendørsaktiviteter.
 • Plejehjemsbeboere må have op til to besøgende.
 • Køretimer genoptages, og køreprøver afholdes fra 22. april.

Hård anden bølge medførte stor nedlukning

Tilbage i januar skyllede en voldsom anden bølge af coronasmitte ind over Storbritannien med tusinder af dødsfald til følge. I en periode på to uger døde mere end 1000 briter hver dag med covid-19. Dermed var landet blandt de hårdest ramte i verden i forhold til antallet af indbyggere.

Men nu tyder alt på, at de britiske myndigheder har fået smitten under kontrol, samtidig med at landets vaccinationsprogram er blevet udrullet. De britiske smittetal er lavere end i de fleste europæiske lande. Målt på smitte per million indbyggere bliver omkring 24 briter smittet. Til sammenligning er tallet i Danmark 110.

Mens smittetallene rammer det laveste siden august, har omkring 61 procent af den voksne befolkning modtaget mindst ét stik med en vaccine. Det svarer til flere end 32 millioner mennesker. Samtidig er mere end 14 procent færdigvaccineret.

I alt har Storbritannien etableret en plan for genåbning i fire faser:

 • 8. marts. Fase 1: Skoler i England bliver åbnet.
 • 29. marts: Det bliver igen tilladt at samles udenfor i grupper op til seks personer eller to husstande, og sport som tennis og fodbold bliver tilladt.
 • 12. april. Fase 2: Her bliver ikke-essentielle butikker og eksempelvis frisører og fitnesscentre igen åbnet. Biblioteker, museer og udendørsservering kan åbne.
 • 17. maj (tidligst). Fase 3: Forsamlingsforbud udenfor kan hæves til op til 30 personer. Hoteller, biografer og lignende kan åbne – med afstandsregler.
 • 21. juni (tidligst). Fase 4: Alle restriktioner på sociale kontakter bliver løsnet.

Prinsedød aflyser Johnsons første fadøl

Det var oprindeligt planen, at premierminister Boris Johnson skulle være med til at markere genåbningen mandag med en fadøl.

Men som følge af prins Philips død har Johnson aflyst flere officielle planer og pressemøder i respekt.

I forbindelse med det nye skridt i genåbningen, som Boris Johnson kalder et stort skridt, har han lagt vægt på, at befolkningen skal "opføre sig ansvarligt", hvis ikke smitten skal løbe ud af kontrol.

- Jeg opfordrer alle til at opføre sig ansvarligt og huske hænder, ansigt, plads og frisk luft for at undertrykke covid, mens vi presser på med vores vaccinationsprogram.