Udland

- Han har følelsesløshed i begge ben og får ikke lægehjælp, siger Navalnyjs kampagnechef til TV 2

Putins politiske modstander Aleksej Navalnyj har alvorlige helbredsproblemer i fængslet. Hans kampagneleder kalder på flere sanktioner mod Putin.

Den fængslede russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, taber sig drastisk og oplever følelsesløshed i benene.

- Hans helbred bliver dårligere, og det bekymrer os meget.

Det fortæller hans kampagnechef Leonid Volkov til TV 2.

TV 2s korrespondent Frederikke Ingemann har fået eksklusivt interview med ham på en hemmelig lokation, for Volkov har i to år levet under jorden udenfor Ruslands grænser og væk fra præsident Vladimir Putins styre.

I Rusland sidder 44-årige Aleksej Navalnyj i straffelejr for at have brudt betingelserne for en betinget dom, han fik for skatteunddragelse tilbage i 2014.

Helt ærligt, så ville alle kunne blive en meget bedre leder end Putin

Leonid Volkov

Ifølge Navalnyj selv er anklagen fabrikeret af det russiske styre.

- De sætter én person bag tremmer for at skræmme millioner, sagde Aleksej Navalnyj, da han tilbage i februar modtog sin dom på 3,5 års fængsel.

Kan ikke mærke sine ben

Navalnyj har siden marts både tabt sig 15 kilo og muligvis pådraget sig tuberkulose i straffelejren, men han nægtes fortsat lægehjælp, lyder rapporterne fra hans støtter og advokater.

- Han har problemer med ryggen, nogle neurologiske problemer af ukendt oprindelse, for han er ikke blevet tilset af en læge. Han har følelsesløshed i begge ben og i sin venstre hånd, forklarer Navanyjs kampagnechef, Leonid Volkov, til TV 2.

I slutningen af marts gik Navalnyj i sultestrejke i protest mod den manglende lægehjælp.

Putin har aldrig stået over for konkurrence

Leonid Volkov

- Han sultestrejker, fordi det er den eneste måde, han kan få sine helt grundlæggende og lovlige krav opfyldt: At blive tilset af en læge og få en konsultation for at forstå, hvordan det står til med hans helbred, siger Leonid Volkov.

Ifølge fængselsmyndighederne har Navalnyj fået tilbudt lægehjælp, men ikke taget imod den, fordi han selv ville vælge sin læge.

Fængslets personale er nu så desperate, at de dagligt truer med at tvangsfodre ham, får TV 2 at vide fra Volkov.

Fortsætter kampen

Udenfor fængslet fortsætter Navalnyjs parti Fremtidens Rusland kampen for at blive hørt og konkurrere med Putin om russernes stemmer på lige vilkår.

- Putin har aldrig stået over for konkurrence. Når Navalnyj får lov til at konkurrere, klarer vi os langt bedre end Putin, siger Leonid Volkov.

Han henviser blandt andet til valget om posten som Moskvas borgmester i 2013. Her gik Aleksej Navalnyj fra at stå til tre procent af stemmerne i meningsmålingerne til at vinde 27 procent af stemmerne mod 51 procent til modstanderen Sergej Sobjanin.

- Sobjanin fik ingen jordskredssejr efter kun tre måneders valgkamp, hvor vi kunne forklare moskovitterne vores holdninger, siger han. Ved præsidentvalget i 2018 fik Navalnyj ikke lov til at stille op.

Strategien for Navalnyjs parti lige nu er først og fremmest at få deres leder løsladt, men samtidig se frem mod valget til det russiske parlament, Dumaen, i september, hvor de har ambitioner om at slå Putins parti Forenet Rusland.

- Navalnyj vil kunne blive en langt bedre leder for Rusland end Putin. Helt ærligt, så ville alle kunne blive en meget bedre leder end Putin, siger Leonid Volkov.

Skal ramme Putins pengepung

Efter attentatforsøget på Aleksej Navalnyj sidste år indførte EU sanktioner mod Rusland. De blev rettet mod seks personer ansat under Vladimir Putin. Men det har ikke haft den ønskede effekt, siger Volkov.

- Det var for Putin snarere grønt lys til at fortsætte med tortur mod Navalnyj og anden form for negativ adfærd, for han havde en fornemmelse af at kunne slippe godt fra det, siger kampagnechefen.

Han mener, at det er Putins venner og allierede i form af rige russiske forretningsmænd og oligarker, der skal rammes.

- Vi vil have verden til at sanktionere Putins nærmeste venner, hans pengepung, hans værdier, hans oligarker, hans penge, slutter han.

Vladimir Putin har ikke kommenteret på Navalnyjs retssag eller fængsling. I Januar sagde en talsmand fra Kreml, at oppositionslederen "på ingen måde" kan sammenlignes med præsidenten, da der blev spurgt til, om Putin så Navalnyj som sin rival.

Kreml nægter at have noget at gøre med forgiftningen af Navalnyj.

Du kan se hele TV 2s interview med Leonid Volkov på TV 2 PLAY.