Konflikten om Ukraine

Ukraines forsvarsminister advarer mod eskalering efter russisk oprustning

Det er svært at vide, om Ruslands præsident Putin bare provokerer, eller rent faktisk vil gå i krig med Ukraine, vurderer Rusland-journalist.

Ukraines forsvarsminister Andriy Taran advarer nu mod, at Ruslands oprustning ved grænsen til Ukraine kan eskalere konflikten mellem de to lande yderligere.

Rusland har den seneste tid sendt tropper til grænsen mellem Ukraine og Rusland ved Donbass-region i det østlige Ukraine.

Netop Donbass-regionen har gennem længere tid været skueplads for kampe mellem Ukraines regeringshær og pro-russiske separatister

Hvad vil Putin?

Det er svært at vide, om Ruslands præsident Putin bare provokerer, eller rent faktisk vil gå i krig med Ukraine.

Sådan lyder det fra journalist Claus Borg Reinholdt, som dækker Rusland på TV 2.

- Der er to skoler. Den ene mener, at Putin puster sig op og viser omverdenen, at han har en masse soldater. Og så er der den anden skole, som mener, at der faktisk er en reel risiko for, at han kan finde på at rykke ind i Ukraine og hjælpe de pro-russiske separatister, som kæmper for at få deres egen stat i Donbass-regionen.

Der bor to millioner mennesker i de to enklaver, der udgør Donbass-regionen i Ukraine. Men det er umuligt at sige, hvor mange af de to millioner indbyggere, der støtter separatistbevægelsen, siger Claus Borg Reinholdt:

- Men faktum er, at der selvfølgelig er rigtig mange i det østlige Ukraine, som vender sig mere mod Rusland, end de vender sig mod centralregeringen i Ukraines hovedstad Kiev.

Perspektiv

Konflikten om Krim-halvøen

Det nedstyrtede MH17 i 2014, hvor 298 personer blev dræbt.

Den nuværende situation minder om 2014, hvor Krim-halvøen blev annekteret af netop Rusland i forbindelse med en militærkonflikt, der eskalerede på sammen måde som vi ser i dag.

En fredsaftale fra juli sidste år skulle have sikret fred langs frontlinjen mellem de stridende parter. Aftalen så længe ud til at virke med kun en håndfuld skudepisoder om dagen. Men nu er billedet anderledes.

I juli 2014 blev det malaysiske passagerfly MH17 skudt ned af russiske separatister. Alle 298 ombord omkom.

I alt anslås omkring 14.000 mennesker at have mistet livet i konflikten i det østlige Ukraine siden 2014.

Krim-halvøen er fortsat en del af Rusland, selvom det ikke er anerkendt af det internationale samfund.

USA og Tyskland udtrykker bekymring

Både USA og Tyskland har udtrykt bekymring for situationen i området.

USA's præsident, Joe Biden, har i en telefonsamtale forsikret Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, om, at landet ikke står alene mod Rusland.

Rusland har nu flere tropper ved Ukraines østlige grænse end på noget andet tidspunkt siden 2014, lød det torsdag fra Det Hvide Hus' talskvinde, Jen Psaki, ifølge Reuters.

Torsdag talte den tyske kansler, Angela Merkel, i telefon med præsident Putin, hvor hun ifølge BBC bad præsidenten om at "neddrosle spændingerne" ved at reducere antallet af tropper i området.

Putins svar til Merkel var, at det er Ukraine, der optrapper situationen.

Det er uvist præcis, hvor mange russiske tropper, der nu befinder sig i området. Men i slutningen af marts anslog Ukraines militær, at omkring 20.000 russiske soldater var blevet flyttet til grænsen.

Spændingerne mellem de ukrainske tropper og de pro-russiske separatister er tiltaget de seneste måneder.