Udland

Hunter Biden til TV 2: - Jeg røg crack hvert kvarter

TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, har interviewet Joe Bidens søn om et liv med misbrug, politiske skandaler og tabet af sin bror.

Hunter Biden var i mange år familiens sorte får, som levede et liv med alkohol, stoffer og skandaler.

Men han kom først for alvor i offentlighedens søgelys, da hans far i 2019 besluttede at stille op mod Donald Trump ved præsidentvalget.

Her kom det frem, at Hunter Biden havde haft en bestyrelsespost i det ukrainske gasselskab Burisma, mens Joe Biden var USA's vicepræsident - og tilmed Obama-administrationens særlige rådgiver for de amerikansk-ukrainske relationer.

Donald Trump og hans stab mente, at Hunter Bidens rolle i gasselskabet Burisma var bevis på, hvor korrupt og dermed uegnet Joe Biden var til at bestride præsidentembedet.

Røg crack hvert kvarter

Men for Hunter Biden var der langt større ting på spil end korruptionsanklager og politisk mudderkastning. Han kæmpede for at overleve det alkohol- og stofmisbrug, der i årevis havde været hans værste fjende.

Det fortæller Hunter Biden til TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz, som har interviewet præsidentsønnen i forbindelse med udgivelsen af hans nye bog ’Beautiful Things’.

- Jeg var virkelig langt ude. Jeg sammenligner det med at være midt i en tunnel, hvor der ikke er lys på nogen af siderne. Når jeg skrev bogen, var det, fordi jeg tror, at mange mennesker, der kæmper med misbrug og sorg og tab, når derud, hvor de ikke tror, der er noget håb for dem, siger Hunter Biden til TV 2.

Han fortæller, at det især var alkohol og crack-kokain, han var slave af.

- Jeg var utrolig destruktiv. Jeg røg crack hvert kvarter til sidst. Jeg kunne ikke undvære det og var vågen i dagevis. Der kunne gå uger, hvor jeg måske fik ti timers søvn. Og det hele gik ud på enten at ryge crack eller prøve at skaffe det. Det er et yderst invaliderende stof, fortæller han.

Familien blev hans redning

Han fortæller, at han var heldig, at han ikke stod alene med sit misbrug. Og budskabet i Hunter Bidens nye bog er tydeligt: Man skal holde ud.

- Jeg var heldig. Min familie blev ved med at følge efter mig ned i det hul, som jeg befandt mig i.

Jeg ved fra din bog, at du hader det spørgsmål, jeg bare må stille: Hvorfor bliver du ved med at drikke? Du ved, du sårer alle de mennesker. Hvorfor drikker du, hvorfor bliver du ved at tage stoffer trods al lidelsen?

- Det er nok det spørgsmål, der oftest stilles af folk, som ikke er ude i et misbrug, eller har den sygdom, jeg havde. Og det er forståeligt. For det er svært at forstå, også for misbrugeren selv. Det ærlige svar er følgende:

- I begyndelsen, hvor man kommer i kontakt med det stof, man nu har valgt, føles det, som om det er løsningen. Som om det er det, der fylder det kæmpestore hul inde i én, som man ikke kender oprindelsen til. Og det er derfor, at misbrugeren hele tiden jagter den følelse af velbehag. Selvom det netop skaber den mest ugunstige og modsatte reaktion, forklarer Hunter Biden.

Du opfordrede faktisk din far til at tale om dit misbrug i sin første debat mod Trump. Hvorfor var det vigtigt for dig?

- Noget af det, jeg lærte, da jeg blev afvænnet, er, at den største gave, en misbruger på afvænning kan give en anden (misbruger, red.), er at sige til dem, at de ikke er alene. De behøver ikke lide i stilhed. Og alle de ting, de skammer sig over, er de heller ikke alene om, lyder det fra Hunter Biden.

I bogen fortæller Hunter Biden også om, hvordan det har været at være republikanernes hadeobjekt og Donald Trumps skydeskive under præsidentvalgkampen.

- Republikanerne skabte en fortælling, der ikke bundede i virkeligheden. Men den opfattelse, som blev skabt, er grunden til, at jeg ikke ville gøre det igen. Og jeg tror, når den opfattelse fik lov at opstå, var det, fordi at amerikansk politik kan være så giftig.

Ville ikke gøre det igen

Joe Bidens søn var også den indirekte grund til, at den første rigsretssag mod Trump blev indledt. USA’s forhenværende præsident forsøgte at få Ukraines præsident til at bore i det arbejde, som Hunter Biden havde udført i bestyrelsen for Burisma i Ukraine.

- I sidste ende er der ikke et eneste efterforskningsorgan i hele verden, der har kunnet konkludere andet. Min far gjorde absolut intet forkert, og det gjorde jeg heller ikke, understreger Hunter Biden.

Men bare dét, at der er plads til mistanke om, at far hjælper sin søn. Burde du ikke have forventet det på forhånd og sagt nej til stillingen?

- Som jeg skriver i bogen: Hvis jeg skulle gøre det igen, så ville jeg ikke. Men jeg synes, jeg har forklaret, hvorfor jeg ikke ville. Jeg har levet hele mit liv i rampelyset, og jeg synes, de fleste af mine beslutninger om min erhvervskarriere er truffet fuldt ud så etisk og gennemsigtigt som muligt. Ligesom jeg har været åben om min rolle i Burismas bestyrelse, siger Hunter Biden.

Hunter Bidens bog handler også om tabet af sin bror Beau, som døde af hjernekræft for seks år siden - og om det forhold han indledte til sin afdøde brors enke. Noget han også taler med Jesper Steinmetz om.

Du kan se hele interviewet med Hunter Biden første gang klokken 12.35 i dag på NEWS – eller på TV 2 PLAY.