Udland

Prins Philip begraves 17. april

Der bliver otte dages national sorg i Storbritannien. Prins Charles takker for de mange varme hilsener efter faderens død.

Prins Philip begraves lørdag 17. april, meddeler Buckingham Palace.

Dronning Elizabeth har godkendt en otte dage lang national sørgeperiode, der varer indtil ceremonien. For kongefamilien gælder en periode på to uger.

På dagen for begravelsen vil der være et minuts stilhed over hele landet, inden ceremonien går i gang klokken 15, skriver BBC (klokken 16 dansk tid).

Prins Harry deltager - Meghan Markle gør ikke

Et af prins Philips børnebørn, prins Harry, rejser hjem til Storbritannien fra USA for at deltage.

Harrys hustru, Meghan Markle, deltager til gengæld ikke. Hun er gravid med parrets andet barn og er blevet frarådet at deltage af sin læge, meddeler det britiske kongehus.

Selvom mange briter nok ville være interesseret i at deltage og følge begravelsen fra nærmeste hold, kan det ikke lade sig gøre. Begravelsen vil foregå i en "meget reduceret udgave", siger en talsmand fra Buckingham Palace:

- I overensstemmelse med regeringens retningslinjer og offentlige sundhedstiltag vil der ikke være noget offentligt optog.

Begravelsen vil dog stadig foregå i overensstemmelse med prinsens ønsker, lyder det.

Regentparrets ældste søn, prins Charles, siger lørdag i en kort udtalelse i en video på Facebook, at han er taknemmelig for de mange varme hilsener og smukke ord om hans far, der er strømmet ind det seneste døgn.

- Min kære Papa var en meget særlig person, som ville have været overrasket over reaktionen og de rørende ting, der er blevet sagt om ham. Som I kan forestille jer, savner min familie og jeg min far enormt. Han var en meget elsket og værdsat skikkelse, siger prins Charles.

Et "bemærkelsesværdigt liv"

Selvom prins Philips dødsfald er forbundet med sorg hos den royale familie og mange andre, er håbet, at der de kommende dage også vil være plads at fejre og mindes prinsens "bemærkelsesværdige liv", siger talspersonen for Buckingham Palace.

Liget hviler i dag i en kiste i det private kapel på Windsor Castle med en krans af blomster på toppen. På dagen for begravelsen vil kisten blive flyttet til Windsor Castle, hvor den ville blive placeret i en Land Rover, hvis design hertugen selv har været involveret i, skriver BBC.

Herfra vil kisten blive transporteret til St. George's Kapel, hvor også ceremonien vil blive afholdt.

Klokken ringede 99 gange

Prins Philip døde 9. april, 99 år gammel. Til juni ville han være blevet 100.

Han var dronning Elizabeths ægtefælle i 72 år, og i mere end 60 år stod han sammen med sin hustru i spidsen for verdens mest omtalte og pressedækkede kongehus, der er blevet både hyldet og angrebet af den britiske befolkning.

Prinsen har den seneste periode været syg og han tilbragte mere end en måned på hospitalet fra den 16. februar. Her blev han blandt andet behandlet for hjerteproblemer.

I Westminster Abbey, hvor det royale par blev gift i 1947, ringede den store klokke 99 gange 9. april. Et for hvert af prinsens leveår.