Udland

Britiske tv-seere flygtede fra minde-tv om prins Philip

En række populære tv-programmer blev aflyst fredag, da BBC ryddede sendefladen for at mindes prins Philip.

De britiske tv-seere elsker normalt at følge de kongeliges liv i fjernsynet, men fredag blev det for meget for mange af dem, da de britiske tv-kanaler med BBC i spidsen ryddede hele sendefladen for at bringe nyheder og mindeudsendelser om prins Philip, skriver CNN.

Hos BBC blev blandt andet nogle af de allermest populære programmer som et afsnit af serien 'EastEnders' og finalen i det populære kokkeshow 'MasterChef UK' med kort varsel fjernet fra sendefladen.

For den statslige britiske tv-kanal betød det ifølge det uafhængige medie Deadline, at seertallet på BBC 1 i den vigtige periode mellem 19 og 20 faldt til 2,41 millioner i forhold til sidste uges tal på 2,56 millioner – et fald på 6 procent. Hos BBC 2 var seerflugten endnu større – her faldt seertallet med 65 procent, fra 980.000 til 340.000.

Rasede på Twitter

Og flere tv-seere rasede på Twitter over BBC's massive dækning af prins Philips død.

- Jeg har lige fundet ud af, at BBC har aflyst alt på BBC 1 og 2 (også finalen i MasterChef) for at sende det samme mindeprogram om prins Philip. Præcis det samme program på begge kanaler samtidig. Det er virkelig bizart, skriver Maia Dunphy i et tweet.

På en tredje BBC-kanal – BBC 4 – var respekten for den triste royale begivenhed tilsyneladende endnu større.

- De har droppet de engelske fodboldkvinders landskamp og viser i stedet en blank skærm, skriver Barry Glendenning i et tweet.

Utilfredsheden blandt seerne var så massiv, at BBC oprettede en hel speciel formular på tv-stationens hjemmeside, hvor man kunne klage over dækningen. BBC vil dog ikke oplyse, hvor mange der har benyttet sig af muligheden.

Også ITV blev straffet

Flere andre britiske tv-kanaler gik samme vej som BBC – og blev også straffet for det af seerne.

Fra klokken 17 fredag eftermiddag og resten af eftermiddagen og aftenen ryddede BBC's væsentligste konkurrent ITV også sendefladen til fordel for to mindeprogrammer og en nyhedsudsendelse om prins Philip. Det betød et fald på 60 procent i selskabets ratings – antallet af seere.

Også The Times har bemærket seerflugten fra tv-kanalerne – og den hæderkronede britiske avis har lavet en artikel om den under overskriften "seerne rækker ud efter fjernbetjeningen, mens programplanlæggerne rydder sendefladen for prins Philip".

Seriefans specielt vrede

Specielt blandt de mange hundredetusinder af britiske tv-seere, der følger spændt med i hvert afsnit af legendariske britiske tv-serier som 'EastEnders', 'Emmerdale' og 'Coronation Street' har vreden været stor, skriver mediet Entertainment Daily. Afsnit af alle tre serier blev aflyst af BBC og ITV til fordel for dækningen af Prins Philips død.

- Ikke for at være uhøflig, men hvorfor har de droppet 'EastEnders', siger en tv-seer med karakteristisk britisk pli ifølge Entertainment Daily.

Mediet har på den baggrund lavet en guide til læserne, som viser, hvor og hvordan de kan se de afsnit af de tre serier, de er gået glip af.

Højeste seertal fredag til underholdningsprogram

Channel 4 og Channel 5 gik en anden vej fredag.

Her holdt man sig til den oprindelige programplanlægning og skruede ned for den massive dækning af prins Philips død. Channel 4 beholdt et underholdningsprogram 'Goggle Box' i sendefladen. Det blev Channel 4 belønnet for med det højeste seertal fredag i Storbritannien – 4,2 millioner.