Udland

Italiens premierminister kalder Erdogan "diktator" efter behandling af von der Leyen

Italiens premierminister, Mario Draghi, beskylder Tyrkiets præsident Erdogan for at ydmyge EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen.

- Lad os kalde dem ved rette navn, diktatorer, sagde Italiens premierminister, Mario Draghi, i går aftes.

Den skarpe italienske bemærkning kom efter tirsdagens møde i Ankara mellem Erdogan og EU's topledelse.

Her var der kun stillet to stole frem til tre markante personligheder.

Tyrkiets præsident Erdogan og EU's rådsformand Charles Michel satte sig i de to ledige stole. Dermed var den eneste kvindelige mødedeltager, kommissionsformand Ursula von der Leyen, nødt til at placere sig i en sofa, som stod lidt derfra.

Billederne af dette optrin gik verden rundt.

Var det en diplomatisk brøler eller en bevidst handling? Det spørgsmål stiller mange sig selv, efter en episode tirsdag aften, hvor EU-formand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident, Charles Michel, var på besøg hos den tyrkiske præsident i Ankara. Video: Josefine Amalie Melchior Christiansen

Skal være tydelige

Den italienske premierminister mener, at det var en nedsættende behandling af kommissionsformanden, fordi hun var kvinde:

- Jeg synes ikke, det var en passende opførsel, og jeg var ked af den ydmygelse, som kommissionsformanden Ursula von der Leyen blev udsat for, sagde Mario Draghi og fortsatte:

- Den overvejelse, vi må gøre os her er, at overfor for de her, lad os kalde dem ved rette navn, diktatorer, som vi ikke desto mindre må samarbejde med, må man være meget direkte, når man giver udtryk for forskelle i holdninger, måder at opføre sig på, og måden at se samfundet på, sagde han.

Ambassadør indkaldt

De skarpe ord faldt ikke god jord i Tyrkiet.

Her fordømmer man Draghis udtalelser og har nu indkaldt den italienske ambassadør i Tyrkiet til en samtale.

Desuden afviste tyrkerne i går at have udvist mangel på respekt for von der Leyen på baggrund af hendes køn.

- Der er ekstremt uretfærdige beskyldninger mod Tyrkiet, både med hensyn til, hvilken betydning vi giver kvinder og andre områder, siger Tyrkiets udenrigsminister Mevlut Cavuosglu.

Ville ikke lave scene

Ursula von der Leyen har ikke selv kommenteret episoden, men hendes talsmand fortæller, at tyrkernes opførsel under mødet kom bag på hende:

- Formanden for kommissionen var virkelig overrasket, siger talsmand Eric Mamer.

EU-præsident Charles Michel har også fået kritik for sin ageren, da han tog den ene ledige stol for næsen af Ursula von der Leyen.

Det fik ham til tasterne onsdag på Facebook:

- Da vi opfattede den beklagelige situation, valgte vi ikke at forværre den ved at lave en scene, skrev Charles Michel blandt andet.