Udland

Boris Johnson sørger over prins Philips død

Prins Philip var en miljøforkæmper, længe før det blev moderne, siger Boris Johnson i tale kort efter prinsens død.

Det var med stor sorg, at Storbritanniens premierminister ligesom resten af verden modtog nyheden om prins Philips død.

Det fortalte Boris Johnson, da han fredag eftermiddag holdt tale foran sin embedsbolig i Downing Street 10.

- Prins Philip opnåede hengivenhed fra generationer her i Storbritannien, på tværs af Commonwealth og rundt omkring i verden, sagde Boris Johnson.

Kort forinden havde dronning Elizabeth gennem det britiske kongehus’ officielle kanaler meddelt, at hendes mand var sovet stille ind fredag morgen på kongeslottet Windsor Castle nær London.

Prins Philip, der bar titlen hertug af Edinburgh, blev 99 år.

Miljøforkæmper før det blev moderne

Igennem sit liv nåede han blandt andet at tjene sit land under Anden Verdenskrig og blive den længst siddende prinsgemal i historien. Begge dele anerkendte Boris Johnson i sin tale.

Han fremhævede også prinsen som en miljøforkæmper - ”længe før det blev moderne” - og en stor inspiration for utallige unge mennesker.

- Vi vil huske hertugen for alt dette. Og frem for alt for hans trofaste støtte til hendes majestæt dronningen. Ikke kun som hendes gemal, ved hendes side hver eneste dag af hendes regeringstid, men som hendes ægtemand, som hendes styrke og holdepunkt i over 70 år, sagde Boris Johnson.

Derefter afsluttede han sin tale med at sende en hilsen til kongehuset.

- Vi sørger i dag sammen med hendes majestæt dronningen. Vi kondolerer over for hende og hele hendes familie. Og vi siger tak, som nation og som kongerige, for prins Philip, hertug af Edinburghs fantastisk liv og virke.

Talen kan læses i sin helhed på den britiske regerings hjemmeside.

Oldebarn af Christian 9.

Prins Philip blev født 10. juni 1921 i Grækenland som oldebarn af Christian 9. og fik titlerne prins af Grækenland og Danmark.

Titlerne afgav han, da han giftede sig med den daværende britiske kronprinsesse Elizabeth i 1947 og blev hertug af Edinburgh. I 1952 blev hun dronning Elizabeth 2. af Storbritannien. Hun er i dag 94 år.

Sammen fik de børnene prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward. Desuden fik de otte børnebørn og ti oldebørn.

I august 2017 trak Prins Philip sig tilbage fra sine officielle pligter i det britiske kongehus.

Han blev indlagt i februar i år og behandlet for en hjertesygdom og infektion. Men selvom behandlingen trak ud, blev prinsen udskrevet midt i marts og kunne tilbringe sin sidste tid i hjemmet.