Udland

Biden annoncerede ny våbenpolitik kort før endnu et skyderi

Joe Biden vil blandt andet stramme reglerne for registrering af våben og forbyde udstyr, der kan gøre håndvåben kraftigere.

Der gik kun lidt over tre timer, fra USA's præsident, Joe Biden, præsenterede de første skridt mod at begrænse antallet af skyderier i landet, til at endnu et større skyderi havde fundet sted.

Denne gang var det et skyderi i forretningen Kent Moore Cabinets i en lille by i delstaten Texas. En person blev dræbt, mens seks andre blev såret.

- Overfald med våben er en epidemi her i landet. Og det er en skamplet internationalt, lød det fra Joe Biden, da han fremlagde sin plan, der skal være første skridt i en række af tiltag for at begrænse antallet af skyderier.

Det sker med et præsidentielt dekret – en såkaldt executive order – så tiltagene ikke skal gennem Kongressen.

Vi er klar til kamp

NRA

Hjemmelavede pistoler skal væk

Præsidenten har blandt andet sat ind over for at reducere antallet af de såkaldte spøgelsesvåben – våben som køberne selv samler, og som derfor ikke har et serienummer og ikke kræver en godkendelse eller registrering under købet.

- Alle, lige fra kriminelle til terrorister, kan købe dette samlesæt og på så kort tid som 30 minutter samle et våben, siger Joe Biden.

Desuden skal udstyr, der kan bruges til at ændre et håndvåben og gøre dem mere kraftige, forbydes. Og sidst skal delstater i særlige tilfælde kunne fjerne våben fra mennesker, der vurderes som værende en trussel for sikkerheden.

Delte reaktioner

De nye tiltag får ros fra gruppen Everytown for Gun Safety, der advokerer for mere våbenkontrol.

- Det tager hul på præsident Bidens løfte om at blive den præsident i historien, der gjorde mest for våbensikkerhed, sagde gruppens præsident, John Feinblatt.

I det modsatte hjørne beskriver National Rifle Association (NRA), USA’s største og mest magtfulde våbenlobbyist, ikke overraskende tiltagene som ekstreme:

- Vi er klar til kamp, skrev NRA blandt andet på Twitter.

Texas’ guvernør Greg Abbot kalder Bidens politik "et magtgreb for at fratage os vores våben".

I USA er det direkte nedskrevet i forfatningen, at alle har ret til at bære våben.

Denne ret forsvares stærkt af mange konservative, blandt andre den tidligere præsident Donald Trump.

Kun en start

Tiltagene er dog stadig langt fra Bidens mål om at sætte en "endelig stopper for overfald med våben" i USA.

Og det anerkendte Biden også på sit pressemøde torsdag:

- Dette er kun en start, sagde han.

På sigt ønsker Biden et forbud mod såkaldte angrebsvåben, som ofte er blevet anvendt ved masseskyderier.

Men her har Joe Biden en meget svær opgave foran sig.

Modstand i Kongressen

Som det ser ud nu, er der ikke nok stemmer i Kongressen til at få bare de mest moderate love igennem omkring våbensikkerhed.

Demokraterne sidder lige nu på 50 sæder i Senatet, 51 med vicepræsident Kamala Harris, og der skal mindst 60 stemmer til for at få lovgivning stemt igennem.

Det vil sige, at demokraterne ikke kan få stramninger af våbenlovgivningen igennem uden republikanske stemmer. Og republikanerne har flere gange tidligere blokeret den slags lovgivning.