Udland

Ingen stol til von der Leyen, da hun besøgte Erdogan: Vi ville ikke lave en scene, siger kollega

EU-Kommissionens formand måtte se langt efter en stol under et besøg hos Tyrkiets præsident. Tyrkiet afviser brud på protokollen.

Var det en diplomatisk brøler eller en bevidst handling?

Det spørgsmål stiller mange sig selv, efter en episode tirsdag aften, hvor EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident, Charles Michel, var på besøg hos den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i Tyrkiets hovedstad Ankara.

At være kvinde eller mand ændrer ikke det faktum, at hun burde have siddet i henhold til samme protokol som de to andre

EU-talsmand Eric Mamer

På videooptagelser fra mødet ser man, at der kun er sat to stole frem, som Erdogan og Michel uden tøven sætter sig i, mens von der Leyen i forlegenhed må blive stående.

- Øhm, lyder det på videoklippet fra en tydeligt forundret von der Leyen, som må se sig forvist til en sofa, der står et godt stykke væk fra Erdogan og Michel.

Ursula von der Leyen blev henvist til en sofa.

Vrede og undren

Som formand for EU-Kommissionen er von der Leyen leder af EU's institutioner og drift. Dermed burde hun være sidestillet med Michel, der som formand for Det Europæiske Råd, repræsenterer medlemslandenes regeringer.

EU-formand Ursula von der Leyen måtte se langt efter en stol, da hun besøgte Tyrkiets præsident i Ankara.

Men sådan forholdt det sig altså ikke i Ankara, og det har nu skabt vrede og undren fra flere sider – blandt andet i Bruxelles.

- Formanden for kommissionen var virkelig overrasket, siger von der Leyens talsmand Eric Mamer om episoden.

Ursula von der Leyen måtte tage til takke med en plads i sofaen, selvom det strider mod protokollen.

Han tilføjer, at von der Leyen skulle have været behandlet "på nøjagtig samme vis" som EU-præsident Michel:

- Hun er klart af den opfattelse, at den slags er vigtigt, og at det skal håndteres korrekt. Og det var tydeligvis ikke tilfældet. Hun burde have siddet præcis på samme måde som præsidenten for Det Europæiske Råd og Tyrkiets præsident.

Lyn-analyse

EU-præsident Charles Michel burde ikke have sat sig ned på den ene ledige stol og ladet Ursula von der Leyen stå og flagre. Det kan måske ligne en lille forseelse, men ikke mindst i Tyrkiet betyder protokol og respekt meget, og det havde været en god anledning til at vise, at EU står samlet og insisterer på respekt og ordentlighed. EU har brug for at stå sammen overfor Tyrkiet - både når det handler om flygtningeproblematikken og når Tyrkiet truer Grækenland og Cyperns søgrænser. Hver gang Erdogan lykkes med at splitte EU, står han stærkere og EU står svagere.

Skal ikke gentage sig

Ifølge Eric Mamer har EU-formanden understreget, at hun ikke forventer, at en lignende episode vil gentage sig.

- At være kvinde eller mand ændrer ikke det faktum, at hun burde have siddet i henhold til den samme protokol som de to andre, siger Mamer.

Ursula von der Leyen benyttede mødet i Ankara til at snakke om Istanbul-konventionen og kvinders rettigheder.

- Jeg tænker, det sender et tydeligt budskab, lyder det fra EU-talsmanden.

Michel tager til genmæle

Den tyske EU-parlamentariker, Sergey Lagodinsky, er en af flere iagttagere, der har kommenteret på episoden i Ankara.

Lagodinsky har delt en video på Twitter med en taleboble med ordet "øhm", der ifølge Lagodinsky er det nye udtryk for "hvordan forholdet mellem EU og Tyrkiet ikke skal være".

Flere iagttagere undrede sig efter episoden over, hvorfor EU-præsident Charles Michel forholdt sig tavs, mens von der Leyen stod måbende uden en stol.

Onsdag forklarede han episoden på Facebook:

- Vort besøg markerede et vigtigt øjeblik i den komplekse proces med at forbedre EU’s forhold til Tyrkiet. Det var resultatet af nøje planlagte forberedelser og diplomatisk arbejde, skriver han, og uddyber:

- Da vi opfattede den beklagelige situation, valgte vi ikke at forværre den ved at lave en scene.

Torsdag afviser den tyrkiske udenrigsminister Mevlut Cavusoglu, at der var fejl i protokollen fra Tyrkiets side:

- Tyrkiet er et etableret land, og det er ikke første gang, vi har gæster. Vores protokoller under besøg er i overensstemmelse med internationale protokoller. Det var de også denne gang. Protokollerne i præsidentpaladset mødte kravene fra EU's side.