Udland

Boris Johnson 'dybt bekymret' efter kapring af bus og angreb på betjente i Nordirland

Utilfredshed med elementer i Brexit-aftalen og en nationalistisk begravelse har skabt grobund for ulmende uro i Nordirland.

Der ulmer en bekymrende ufred i Nordirland, som ellers har haft en fredsaftale mellem stridende parter siden 1998.

Natten til torsdag blev der bogstaveligt talt kastet flammer over et af de symboler, der holder freden på plads.

Det skete ved en af de fredsmure, der i 1969 blev opbygget for at skabe fred mellem katolske og protestantiske grupperinger i hovedstaden Belfast.

Ild i gaderne

Natten til torsdag blev der fra begge sider kastet molotovcocktails over en af murene, skriver BBC's journalist Emma Vardy, der dækkede urolighederne.

- Ild i portene ved fredsmuren mellem Shankill Road og Lanark Way i det nordlige Belfast. Omkring 100 personer fra hver side kaster molotovcocktails over muren i begge retninger, skriver hun på Twitter.

Når hun skriver "hver side" mener hun, at både såkaldte loyalister og nationalister deltog i natten optøjer.

I grove træk er loyalisterne tilhængere af, at Nordirland bevarer båndene til resten af Storbritannien, mens nationalisterne vil have, at Irland skal være én samlet nation. I skolebøgerne benævnes loyalisterne også som protestanter, mens nationalisterne typisk er katolikker.

Kaprede en dobbeltdækkerbus

Tidligere onsdag brændte loyalister også en dobbeltdækkerbus af i en gade tæt på fredsmuren, der adskiller området fra en nationalistisk højborg.

Først blev bussen kapret, hvorefter unge loyalister ifølge britiske medier satte ild til den.

Her kastes der natten til torsdag med sten mod fredsmuren i Belfast.

I forbindelse med urolighederne er flere politibetjente også blevet angrebet med sten, ligesom en lokal journalist fra mediet Belfast Telegraph er blevet angrebet og har fået smadret sit udstyr.

Urolighederne har i større eller mindre grad fundet sted over hele påsken, og i alt 41 politibetjente er ifølge BBC blevet såret på nuværende tidspunkt. Ifølge mediet involverer urolighederne også helt unge uromagere ned til 13 år.

Boris Johnson er "dybt bekymret"

Nordirlands to største partier, Sinn Fein og DUP, har fordømt de voldelige handlinger fra demonstranterne.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, skriver på Twitter, at "måden at løse forskelle på er gennem dialog, ikke gennem vold eller kriminalitet:

- Jeg er dybt bekymret over de scener, der udspiller sig i Nordirland. Særligt angrebene på politiet, der beskytter offentligheden og forretninger, angrebet på en buschauffør samt overfaldet på en journalist, skriver han.

Det er især unge loyalister, der i løbet af påsken har udtrykt deres utilfredshed med vold i gaderne, og netop påsken bærer en del af forklaringen bag voldshandlingerne. Påsken er vigtig rent symbolsk i Nordirland, da man langfredag i 1998 indgik den såkaldte Good Friday-fredsaftale.

Kerneelementet i Good Friday-aftalen er, at der aldrig må være kontrol ved grænsen mellem Irland og Nordirland, og den blev indgået for at forhindre yderligere voldsudgydelser mellem loyalister og nationalister.

Netop Good Friday-aftalen var genstand for megen opmærksomhed under Brexit-forhandlingerne, da man frygtede, at Storbritanniens udtræden ville resultere i brud på aftalen.

Her ses en af de fredsmure, der blev bygget i 1969 for at forhindre blodige konfrontationer mellem nationalister og loyalister. Natten til torsdag blev der kastet molotovcocktails over muren fra begge sider.

Begravelse spiller en afgørende rolle

Ifølge avisen The Independent har Brexit-aftalen dog i et vist omfang skabt nogle handelsforhindringer, da Nordirland fortsat er en del af EU's indre marked, hvilket resten af Storbritannien ikke er.

Det har resulteret i, at for eksempel nogle madprodukter, planter og onlineleveringer ikke kan handles over grænsen, hvilket ifølge avisen truer loyalisternes britiske identitet.

Men begravelsen af den fremtrædende IRA og Sinn Fein nationalist Bobby Storey i juni 2020 spiller også en afgørende rolle, skriver BBC.

Begravelsen blev en stor begivenhed, der tiltrak flere hundrede mennesker i gaderne, hvilket er typisk for irsk-katolske begravelser.

Politiet kom også under angreb ved natten uroligheder.

Men den fandt sted under en omfattende nedlukning af landet, hvor der på det tidspunkt kun måtte være 30 personer forsamlet.

Topfolk fra partiet Sinn Fein var til stede ved begravelsen, men de offentlige anklagere i Nordirland har valgt, at man ikke vil retsforfølge nogle af deltagerne ved begravelsen for at overtræde forsamlingsforbuddet.

Loyalistpartiet DUP har siden krævet, at regionens politichef bør træde tilbage på grund af håndteringen af efterspillet til begravelsen.

Omvendt har Sinn Fein beskyldt DUP for at sætte gnister til det ulmende oprør i landets gader ved at udtrykke modstand mod de nye handelsordninger efter Brexit.