Udland

Valgets sejrherre slår fast, at omstridt mineprojekt i Grønland droppes

Kvanefjeldsprojektet i det sydlige Grønland har været et af valgets helt store temaer.

Det omstridte mineprojekt på Kvanefjeldet i Sydgrønland bliver ikke til noget.

Sådan lyder det fra Múte B. Egede, formand for partiet Inuit Ataqatigiit (IA), efter sejren ved det grønlandske parlamentsvalg.

- Det er det, vi har sagt fra IA. Vi vil stoppe Kvanefjeldsprojektet. Og det ligger klart i vælgernes dom – især i Sydgrønland, hvor mineprojektet er – at man er imod projektet, siger Múte B. Egede til dr.dk.

Så det bliver ikke til noget?

- Det bliver ikke til noget, siger formanden til dr.dk.

En sejr for miljøet

Mineprojektet i det sydlige Grønland går ud på at udvinde eftertragtede jordarter. Metallerne er værdifulde og bruges i teknologi som computere og mobiltelefoner. Kritikere – blandt andet IA – frygter, at projektet vil skade miljøet.

Grønlands traditionelt største parti, Siumut, var gået til valg på at gennemføre mineprojektet, der forventeligt ville skabe over 700 arbejdspladser og bidrage med godt 1,5 milliarder kroner om året i de 37 år, minen vil være i drift.

Siumuts formand, Erik Jensen, erkender, at valgnederlaget kan skyldes partiets opbakning til det omstridte projekt.

- Jeg tror, det skyldes flere ting, men primært Kvanefjelds-projektet, der har fyldt rigtigt meget. Det tror jeg faktisk er en af hovedårsagerne til det her, siger Erik Jensen til TV 2.

Kvanefjeldet ligger cirka syv kilometer uden for byen Narsaq. Firmaet Greenland Minerals, der skulle have stået for projektet, anslår, at 15-20 procent af verdens behov for sjældne jordarter findes i Kvanefjeldet.

Skal danne regering

Partiet Inuit Ataqatigit, der betyder Folkefællesskabet, er socialistisk og udgør venstrefløjen i grønlandsk politik.

IA arbejder for, at grønlænderne anerkendes som et selvstændigt folk med ret til eget land.

Partiet skal nu forsøge at danne regering, og en mulig regeringspartner kan blive partiet Naleraq, der blev det tredjestørste parti med fire mandater.

IA fik 12 mandater, og da et flertal i parlamentet kræver 16 mandater, er Naleraqs fire mandater præcis nok, hvis de to partier kan nå til enighed om et fælles politisk projekt.