Udland

Delstat i USA forbyder kønsskifteoperationer for unge under 18 år

I mange andre delstater er lignende lovforslag på bordet. Arkansas' guvernør advarer mod lovforslaget.

Arkansas forbyder som den første delstat i USA kønsskifteoperationer for transpersoner under 18 år.

Loven forbyder læger at behandle patienter under 18 år med hormoner eller udføre kønsskiftende operationer –selvom delstatens guvernør nedlagde veto.

Det skriver Wall Street Journal.

Flere børnelæger, socialarbejdere og forældre til unge transpersoner havde sagt, at loven kommer til at skade en befolkningsgruppe, der allerede er udsat i forhold til depression og selvmord.

Men trods protesterne stemte de republikanske flertal i delstatens hus og senat for loven.

Store protester

Modstandere af den nye lov lovede straks at sagsøge delstaten for at standse loven, der træder i kraft i slutningen af juli.

- Denne lov opretholder det, som vi ved, er skadeligt for transseksuelle unge, siger Robert Garofalo, der arbejder med børn og unge voksne på et børnehospital i Chicago, på en pressekonference.

Og han havde ikke meget tilovers for Arkansas' lovgivere.

- De er ikke kun modstandere af transseksuelle. De er modstandere af videnskab. De er modstandere af folkesundhed.

Men en af delstatens politikere, der stemte for loven, sammenlignede den med andre forbud såsom forbuddet mod, at mindreårige kan købe alkohol.

- De skal være 18 år, før de kan tage denne slags beslutninger, forklarede republikaneren Robin Lundstrum.

Over 100 lovsforslag om transpersoner

Loven er blevet vedtaget i en tid, hvor der kommer flere og flere lovforslag af samme slags på bordet i Arkansas og mange andre delstater.

Menneskerettighedskampagnen The Human Rights Campaign, der er den største amerikanske LGBTQ-gruppe, har regnet sig frem til, at over 100 lovforslag om transpersoner er blevet fremlagt i år i delstater over hele USA.

20 af dem er med samme behandlingsforbud som i Arkansas.

Arkansas' republikanske guvernør, Asa Hutchinson, mener, at loven går for langt og siger, at han havde stemt for og skrevet under, hvis den kun forbød kønsskiftende operationer på unge under 18 år.

De andre former for behandling er derimod en beslutning, der skal tages af de unge, deres forældre og deres børnelæge, mener han.

Guvernøren nedlagde veto mod loven, men da over to tredjedele af politikerne stemte for den, blev hans veto tilsidesat.

- Jeg håber, at mit veto får republikanske kolleger over hele landet til at modstå fristelsen for at placere delstaten i midten af enhver beslutning, der tages af forældre og sundhedspersonale, sagde Asa Hutchinson i en pressemeddelelse efter lovens vedtagelse.