Coronavirus

Smittetallet i Indien er eksploderet, og der er frygt for dobbeltmutationer

Coronavirus er vendt tilbage til indien med en hastighed, der forbavser videnskabsfolkene. Håb om flokimmunitet viste sig slet ikke at holde stik.

Det er bare to måneder siden, at Indien var et af de store lande i verden, der registrerede færrest nye coronasmittede om dagen i forhold til indbyggertallet.

Mandag 1. februar var antallet af nye daglige smittede i Indien nede på 8587 – hvilket ikke er ret mange i et land med næsten 1,4 milliarder indbyggere.

Dengang kunne videnskabsfolkene ikke forstå, hvordan smittetallet i Indien kunne falde fra næsten 100.000 om dagen i september til under 10.000 om dagen i januar.

Flokimmunitet blev nævnt som en mulighed, og inderne fik ros for at være gode til at holde afstand og vaske hænder.

Nu står videnskabsfolkene så over for en ny gåde:

Hvordan kunne det lige pludseligt gå galt igen?

Antallet af nye daglige smittede i Indien begyndte i marts pludseligt at stige med en hastighed, der var dobbelt så stor som i efteråret 2020, og 4. april kom smittetallet så over 100.000 for første gang nogensinde.

Prognoser fra Indian Institute of Science viser, at kontakttallet i Indien er på vej mod 1,42, hvis ikke udviklingen vender, skriver avisen Times of India.

Pandemiudmattelse får skylden

I hovedstaden New Delhi og flere delstater er der nu indført udgangsforbud om aftenen, og dødstallet stiger også – dog med forsinkelse i forhold til smitten.

Hvis udviklingen fortsætter, vil Indien hurtigt blive det land i verden, hvor sygdommen rammer hårdest, og der er endnu ingen videnskabelig forklaring på, hvorfor smittetallet pludseligt er eksploderet.

Der har netop været afholdt valg i flere indiske delstater, og det frygtes, at de lange køer ved valgstederne får smitten til at stige yderligere. Billedet her er fra 6. april.

Ifølge en pressemeddelelse fra Indiens premierminister, Narendra Modi, mener myndighederne, at årsagen skal findes hos borgernes adfærd.

- Årsagen til den kraftige stigning i antal smittede kan hovedsageligt tilskrives en stor tilbagegang i forhold til at overholde covid-passende adfærd primært omkring masker, at holde afstand, samt pandemiudmattelse og mangel på effektive inddæmningsforanstaltninger, står der i pressemeddelelsen.

Forårsfestival i Guwahati 29. marts 2021.
Vælgermøde i Kolkata 28. februar 2021.
Fællesbad i Ganges-floden 11. marts 2021.

Om der pludseligt har været en stor tilbagegang i indernes vilje til at holde afstand, bære masker og have god håndhygiejne er ikke umiddelbart underbygget – og da smittetallet på uforklarlig vis faldt i efteråret var myndighederne også dengang hurtige til at bruge det som forklaring på, at det gik godt.

Mutationerne

Stigningen i smitten kommer kort efter, at Indien lempede en række restriktioner og atter åbnede for større offentlige forsamlinger, såsom bryllupper, biografbesøg og religiøse fester 31. januar 2021.

Og der er måske også en anden mulig årsag til, at smittetallet udvikler sig uventet.

Mutationer.

Spredningen af de forskellige varianter overvåges ikke ret tæt i Indien, men ud af 401 prøver fra smittede, der blev analyseret i Punjab-provinsen 23. marts, var 81 procent inficeret med den britiske B117-variant.

Det er den samme variant, der nu er dominerende herhjemme, og som er årsag til den langvarige nedlukning af Danmark i januar, februar og marts.

Men Indien nøjes ikke kun med at være ramt af B117.

Arbejdere i hotel- og restaurationsbranchen i New Delhi demonstrerer mod det nye udgangsforbud 6. april 2021.

Landet har også fået sin helt egen variant, der af flere medier er døbt "dobbeltmutanten", fordi den har to mutationer i stedet for den ene, der for eksempel ses på den britiske og sydafrikanske variant.

I Indien er det en amerikansk variant kaldet L452R, der har fået tilføjet en lokal indisk mutation kaldet E484Q.

Begge mutationer påvirker det protein, som virussen bruger til at trænge ind i menneskets celler, og derfor udtrykker de indiske myndigheder bekymring over den nye dobbeltmutation.

Virus fra USA møder virus fra Indien

Den lokale variant E484Q minder om den sydafrikanske og brasilianske variant, der i øjeblikket har bragt det brasilianske sundhedssystem på randen af kollaps, og som om det ikke skulle være nok, er den amerikanske mutation også potentielt farlig.

Foreløbige forskningsresultater fra University of Washington i Seattle peger nemlig på, at L452R-mutationen muligvis har forbedrede evner til at undslippe de antistoffer, menneskekroppen danner som resultat af en vaccine.

Indien vaccinerer sine borgere med den hjemmeudviklede vaccine Covaxin.

Resultaterne er endnu ikke fagfællebedømt og skal derfor tages med forbehold, men de indiske myndigheder gør selv opmærksom på risikoen i en pressemeddelelse om mutationerne.

- Sådanne mutationer konfererer med evnen til at undvige menneskets immunforsvar og øget smitsomhed, skriver Indiens sundhedsministerium.

Ifølge ministeriet ser det dog ikke ud til, at dobbeltmutationen er skyld i den store stigning i antallet af smittede i denne omgang.

Indien overvåger ikke spredningen af de forskellige varianter lige så godt som i Danmark, men ifølge de indiske myndigheder er der ikke fundet nok tilfælde af dobbeltmutanten til, at det kan forklare den voldsomme stigning i smittetallet.

Narendra Modi, 17. marts.

Indiens premierminister, Narendra Modi, vil heller ikke pege på dobbeltmutanten som årsag til stigningen.

- Selvom mutationernes nøjagtige bidrag til stigningen af smittetilfælde i nogle stater forbliver spekulativt, er midlerne til at kontrollere pandemien de samme, skriver premierministerens kontor i en pressemeddelelse.

Så inderne må igen øve sig i at holde afstand, vaske hænder og bruge mundbind.

Lokale betjente sætter et mundbind på en ung mand i Amritsar 4. april 2021.