Udland

Nu begynder svensk retssag om kidnapning, mord og narkohandel

Blandt de tiltalte er den svenske rapstjerne Yasin, der er anklaget for sin rolle i kidnapningen af en anden svensk rapper.

I Sverige begynder en historisk stor retssag tirsdag imod den kriminelle Stockholm-bande Vårbynetværket.

Hele 30 personer er på anklagebænken i sagen, der blandt andet omfatter mord, kidnapning, røverier og handel med narkotika.

Blandt de tiltalte er den svenske rapstjerne Yasin, der er anklaget for sin rolle i kidnapningen af en anden svensk rapper sidste ĂĄr.

Ifølge SVT var Yasin misundelig på den kidnappede rappers succes. Yasin skulle ifølge anklageskriftet have stjålet penge, guldhalskæder og et ur fra den kidnappede rapper.

Politiet har endnu ikke bekræftet, hvem den kidnappede rapper er.

Tekster afslørede kidnapning

Offeret ønskede ikke at hjælpe politiet i efterforskningen af sagen, og det fik politiet til at tage utraditionelle metoder i brug.

- Under de første afhøringer afviste han, at han var blevet kidnappet. Men hans raptekster er med til at belyse, at det rent faktisk er sket – i og med at han skriver om det, siger kriminalinspektør Torsten Alm til Dagens Nyheter.

Kriminolog Amir Rostami understreger, at man ikke kan være sikker på ægtheden af teksterne, men han mener ikke, at det er overraskende, at politiet har undersøgt rapperens tekster for at finde beviser.

- Det er lidt som at finde en dagbog, der også kan være fiktion. Men jeg har forstået det sådan, at politiet bruger teksterne til at påvise relationer i sagen, siger Rostami til SVT.

Bandeleder ville drifte

TV 2s nordiske korrespondent Jesper Zølck fortæller, at Vårbynetværket er en meget velorganiseret bande:

- Politiet har hos lederen fundet bøger om, hvordan man driver en virksomhed og driver en organisation. Han var i virkeligheden meget interesseret i at drifte. De har haft gang i en pengemaskine, fortæller Jesper Zølck.

Han fortæller, at svensk politi længe har efterforsket den kriminelle bande, men det store gennembrud kom, da det lykkedes det internationale politisamarbejde Europol at bryde en krypteret chatfunktion, som banden også benyttede sig af.

- Dermed fik svensk politi adgang til en masse af de beskeder, som ledelsen har sendt ned igennem systemet. Derfor føler de sig ret overbevist om, at de kan få dømt mange af de her 30 personer, fordi de simpelthen har mange af deres beskeder en til en, fortæller Jesper Zølck.

I efterforskningen af Vårbynetværket har svensk politi gennemført flere razziaer i Stockholm-forstaden Vårby, hvor der blandt andet er fundet automatvåben og håndgranater.