Coronavirus

Storbritannien klar til næste fase af genåbningen - her er hvad de genåbner

På nogle områder er næste skridt i briternes genåbning mere lempelig end danskerne - på andre er den mere restriktiv.

Storbritannien tager nu næste skridt i genåbningen.

12. april er kommet i kalenderen som næste dato, hvor briterne kan se frem til færre restriktioner, skriver BBC.

Om en uge fra i dag må ikke-essentielle butikker og servicefag, såsom frisører og barberer igen slå dørene op. Det bliver muligt at nyde en pint på en pub eller en restaurant - udendørs vel at mærke.

Fitnesscentre og wellnesscentre kan åbne. Det samme gælder for zoologiske haver, forlystelsesparker og forsamlingshuse. I Danmark er disse først først sat til at genåbne 21. maj og med coronapas som nøgle til fornøjelserne.

Folk i samme husstand kan tage på ferie i England, om end de skal finde ferieboliger, hvor de ikke dele faciliteter med andre.

Bryllupper kan også blive afholdt, men gæstelisten må ikke overstige 15 personer.

Desuden stiger antallet af tilladte besøgende på plejehjem til to personer, og alle børn vil kunne deltage i indendørs aktiviteter, inklusive sport.

Forældre og børnegrupper må samles op til 15 personer indendørs, børn under fem år tæller ikke med.

Arbejder på coronapas

Andre steder bliver der dog ikke lempet yderligere.

Således opfordres folk til fortsat at arbejde hjemmefra, hvis de kan. Ligeledes opfordrer regeringen borgere til at minimere indenrigsrejseaktivitet. At tage på ferier i udlandet er fortsat ulovligt.

Forsamlingsforbuddet udendørs er fortsat begrænset til seks personer eller to husstande, og briterne må ikke være indendørs med folk, som de ikke bor sammen med eller er i social boble med.

Samtidig arbejder myndighederne i Storbritannien fortsat på et coronapas, som skal give adgang til yderligere genåbning. Detaljerne er dog endnu ikke helt på plads.

Tre nedlukninger

Siden coronavirus fik verden til at lukke ned i marts 2020, har Storbritannien været lukket ned i alt tre gange på et år.

Fra begyndelsen af januar har briterne levet under lockdown med afmålt kontakt til andre, tomme skoler og butikker, pubber og restauranter med sørgmodigt tillukkede facader.

Fra genåbningen 8. marts kom der liv i landets skoler igen. Og 29. marts tog briterne endnu et skridt mod normalitet, da det igen bliver tilladt at samles udenfor i grupper på op til seks personer eller to husstande. Samtidig blev der givet grønt lys til at dyrke sport som tennis og fodbold.

I alt har Storbritannien etableret en plan for genåbning i fire faser

  • 8. marts. Fase 1: Skoler i England bliver åbnet.
  • 29. marts: Det bliver igen tilladt at samles udenfor i grupper op til seks personer eller to husstande, og sport som tennis og fodbold bliver tilladt.
  • 12. april. Fase 2: Her bliver ikke-essentielle butikker og eksempelvis frisører og fitnesscentre igen åbnet. Biblioteker, museer og udendørsservering kan åbne.
  • 17. maj (tidligst). Fase 3: Forsamlingsforbud udenfor kan hæves til op til 30 personer. Hoteller, biografer og lignende kan åbne - med afstandsregler.
  • 21. juni (tidligst). Fase 4: Alle restriktioner på sociale kontakter bliver løsnet.

Over 31 millioner briter har fået en vaccine

Men planen er ikke uden forbehold, har TV 2s korrespondent Divya Das tidligere fortalt.

- Der er fire til fem uger mellem hver enkelt fase. Og det vil sige, at myndigheder og eksperter har lejlighed til at se, hvad de enkelte faser af genåbning har haft for antallet af indlæggelser, hvad betyder det for smitten, og fortsætter vaccineudrulningen, som den skal, lyder det fra Divya Das.

Myndighederne i Storbritannien har understreget, at man i genåbningsplanen vil holde sig til data og ikke datoer. Det betyder, at planen ikke er nagelfast.

Over 31 millioner briter har efterhånden fået mindst et stik med en coronavaccine, og flere end fem millioner er færdigvaccinerede, oplyste Reuters lørdag. Over halvdelen af borgerne over 80 år har fået to doser.

Samtidig blev der lørdag registreret ti coronarelaterede dødsfald på 24 timer, hvilket er det lavest dødstal på et døgn siden begyndelsen af september.