Grønlands fiskeri lider - fremtidens indtægtskilder er vigtige valgtemaer
Udvindingen af råstoffer i Grønland har været et markant tema op til parlamentsvalget tirsdag.
Det grønlandske valg løber af stablen tirsdag, og et af de helt store valgtemaer er landets fremtidige indtægtskilder.
I dag står det grønlandske fiskeri for godt 95 procent af den samlede vareeksport, men det kystnære fiskeri er under pres.
Inden for de seneste otte år er der sket en fordobling i antallet af fiskerbåde i Grønland.
Men kvoterne for, hvor meget der må fiskes, er ikke fulgt med udviklingen - og det har gjort det sværere for de grønlandske fiskere at fange fisk.
Manglen på både økonomisk og biologisk bæredygtighed har fået Grønlandsbanken til at stoppe med at låne penge ud til nye investeringer i jollefiskeriet.
Omstridt mineprojekt
TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede, som er i Grønland for at dække valget, talte søndag med formanden for Grønlands største parti, Siumut, om valgkampens vigtigste stridspunkter.
Er det fiskeriet, der er mest på spil i den her valgkamp?
- Det synes jeg. I hvert fald i forhold til vores valgkamp har fiskeriet altid været et stort valgtema. Men udover det har andre erhverv også fyldt meget i valgkampen - for eksempel råstofaktivitet, turisme og andre væksterhverv, men fiskeriet er det største tema i vores valgkamp, siger Siumuts formand, Erik Jensen, til TV 2.
Netop udvindingen af råstoffer i Grønland har været et andet markant tema i valgkampen. Og ikke mindst et gigantisk mineprojekt med uran og sjældne jordarter i Sydgrønland.
Det såkaldte Kvanefjeldsprojekt har splittet både den grønlandske befolkning og regeringspartierne. Det projekt går ud på, at der skal udvindes uran fra den lokale mine, hvilket på den ene side kan skaffe mange arbejdspladser, men på den anden risikerer at blive en miljøkatastrofe.
Oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) er hård modstander af minen og kræver en folkeafstemning i Sydgrønland om brydning af uran fra Kvanefjeld-minen.
Milliarder til den trængte økonomi
Ifølge eksperter vil udvindingen kunne sprøjte milliarder af kroner ind i den trængte grønlandske økonomi. Blandt andet derfor er regeringspartiet Siumut varme fortalere for projektet.
- Vi går til valg på at igangsætte en del råstofaktiviteter – herunder også Kvanefjeldet, men under forudsætning af, at råstoflovens paragraffer overholdes til punkt og prikke. Her står der blandt andet, at det ikke må gå ud over miljøet, sundheden og sikkerheden, siger Siumut-formand Erik Jensen til TV 2.
På grund af den politiske uenighed er en høringsperiode for mineprojektet blevet udskudt til juni, hvor det oprindeligt lå midt i marts.
Den første og eneste meningsmåling op til valget viste forleden en fremgang til oppositionspartiet IA på ti procentpoint, og ifølge målingen står IA nu til at slå Siumut, der har været regeringsbærende i årtier i Grønland.
- Det tager vi med et gran salt. Meningsmålingerne har aldrig været til Siumuts fordel. Virkeligheden har altid været en anden, men vi venter med stor spænding på vælgernes dom på tirsdag, siger Siumuts formand.
Stort potentiale for turisme
En anden konsekvens af det pressede fiskeri i Grønland er, at landet nu satser på at gøre turismen til en vigtig del af samfundsøkonomien i fremtiden.
Derfor udbygger Grønland både turistattraktioner og lufthavne.
I byen Ilulissat er byggeriet af et nyt stort isfjordscenter i fuld gang, og her udbygger de også den nuværende lufthavn, så turister fra hele verden kan lande direkte i byen.
Og Grønland har et kæmpe turistpotentiale, lyder det fra World of Greenland, der arrangerer oplevelser for turister i Grønland.
- Specielt adventure-segmentet, der også er et voksende segment på verdensplan, er noget, som man satser meget på. Det er også noget, der bidrager til, at turisterne lægger flere penge i byerne, end for eksempel krydstogtsgæster gør, siger Lotte Søndermark, direktør i World of Greenland.
Udover parlamentsvalget skal grønlænderne tirsdag også stemme til kommunalvalget og menighedsrådene.