Coronavirus

Russerne vil indføre vaccineturisme fra juli

De personer, der følger Sputnik V-vaccinens kanaler på sociale medier, bliver de første til at modtage en invitation til en vaccinetur til Rusland.

Rusland arbejder på at kunne invitere turister ind i landet for at lade sig vaccinere mod covid-19 med den russiske Sputnik V-vaccine.

Det fremgår af den officielle engelsksprogede Twitter-konto for Sputnik V.

"Sputnik V-vaccination i Rusland? Hvem er med?"

I Twitter-opslaget ordene er skrevet henover et billede af en gruppe personer, der står foran fly med "Sputnik V" skrevet på siden.

Samtidig fremgår det, at de personer, der følger Sputnik V på sociale medier, bliver de første, der modtager en invitation til at blive vaccineret i Rusland, når det nye vaccinationsprogram for turister efter planen åbner i juli måned.

Tidligere har den russiske sundhedsminister Mikhail Murashko ellers afvist ideen om, at udlændinge skulle kunne rejse til landet for at lade sig vaccinere, mens russerne fortsat vaccinerer sin egen befolkning.

- Vores prioritering er at vaccinere russerne. Vi arbejder ikke på at indføre vaccineturisme på nuværende tidspunkt, udtalte en talsmand for Mikhail Murashko tilbage i oktober måned.

Rusland har produceret over 20 millioner doser af Sputnik V-vaccinen, og på nuværende tidspunkt har 4,3 millioner ud af Ruslands population på 144 millioner mennesker modtaget begge doser.

Sputnik V-vaccinen er tilgængelig for russiske statsborgere samt udlændinge, der er bosat i landet eller har midlertidig opholdstilladelse.

Ikke en aprilsnar

Da opslaget blev lagt ud 1. april, gik der ikke længe, før den officielle Twitter-konto lavede et opfølgende tweet, hvor det blev slået fast, at der altså ikke var tale om en aprilsnar.

- Sputnik V's mission er at redde liv og få normaliteten tilbage til mennesker over hele verden. Det er altafgørende for os. Og bare for at slå det helt fast. Dette er ikke en aprilsnar. Vi arbejder på at starte dette program til juli.

Ifølge Reuters har den statsstyrede formuefond Russian Direct Investment Fund (RDIF), der finansierer landets vaccineforskning og står for den globale marketing af Sputnik V, afvist at uddybe ønsket om vaccineturisme.

En repræsentant fra RDIF har udtalt, at mere information kommer, når "et sådan program bliver lanceret".

Fra underdog til rullende vurdering

Den russiske vaccine er gået fra en underdog til en mere seriøs vaccinekandidat i EU, hvor man har kæmpet med forsinkelser på vaccineleverencer. Blandt andet har Tysklands kansler, Angela Merkel, sagt, at vaccinen kan produceres på tyske fabrikker. Det samme har Østrigs kansler, Sebastian Kurz.

- Enhver vaccine er velkommen i Europa, sagde Merkel.

Men andre politikere i EU advarer om, at vaccinen er et geopolitisk våben, som Moskva bruger til at manipulere med.

En anden bekymring, som blandt andet EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har luftet, er, at der stadig er problemer med at rulle vaccinen ud i Rusland.

- Jeg undrer mig over, hvorfor Rusland i teorien tilbyder andre millioner og millioner af doser, mens de ikke gør de store fremskridt i at vaccinere deres egne indbyggere, lød det fra hende i midten af februar.

Ikke på den danske indkøbsseddel

Sputnik V-vaccinen er ikke en af de vacciner, som Danmark har sikret sig købsaftaler på.

På et samråd i starten af marts i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark ikke har kontaktet Rusland med henblik på vaccinekøb.

- Det bliver først relevant, når den er godkendt af EMA, sagde han.

Når det sker, er det en anden situation, tilføjede han – uden dog at svare på, hvad Danmarks holdning er til at købe den russiske vaccine, hvis det bliver muligt.