Udland

Pfizer præsenterer to gode nyheder om sin vaccine

De nye testresultater er opmuntrende, siger USA's nationale sundhedsrådgiver, Anthony Fauci.

Covid-19-vaccinen fra Pfizer/BioNTech er effektiv mod den smitsomme sydafrikanske coronavariant.

Og så beskytter den mod covid-19 i mindst et halvt år. Det er første gang, at virksomheden melder ud, at den tysk-amerikanske vaccine er effektiv i minimum så lang tid.

Det oplyser vaccineproducenten, der torsdag har offentliggjort nye forskningsresultater, som indeholder de to gode nyheder.

Ugur Sahin, der var med til at udvikle vaccinen for Pfizer/BioNTech, kalder resultaterne for et vigtigt skridt:

- Det viser, at Pfizer effektivt beskytter mod de mutationer, der opstår i samfundet. Det er en afgørende faktor for at opnå flokimmunitet og afslutte denne pandemi for verdens befolkning, siger Sahin.

- Giver håb

44.000 personer deltager i Pfizers testforsøg. Mindst 12.000 har været vaccineret i mindst seks måneder.

Jan Pravsgaard, der er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, glæder sig over, at Pfizer nu sætter tal på, hvor lang tid vaccinen som minimum er effektiv.

- Det giver håb om, at vi ikke skal til at revaccinere inden for et halvt år, siger han.

Deltagerne vil fortsætte med at blive testet løbende - ingen ved endnu, præcis hvor lang tid Pfizer vil virke mod coronavirus.

Tommelen op

Pfizer har testet effektiviteten mod den sydafrikanske variant, fordi Sydafrika blev udvalgt som et af de lande, hvor man ville følge vaccinens effekt særlig tæt.

- 800 testdeltagere er fra Sydafrika, og her blev ni testet positiv med covid-19. De var alle i placebogruppen, og det indikerer, at vaccinen er 100 procent effektiv, skriver Pfizer.

Jan Pravsgaard vender tommelen op til resultaterne, men minder om, at grundlaget for at konkludere 100 procents effektivitet mod den sydafrikanske mutation kun baserer sig på 800 sydafrikanske deltagere.

Resultatet viser Jan Pravsgaard, at man med rimelighed kan antage, at vaccinen også beskytter mod for eksempel den smitsomme brasilianske mutation.

- Den brasilianske minder om den sydafrikanske, så det er min forventning, at Pfizer også beskytter her, siger han.

Forhindrer alvorlig sydom

Pfizer oplyser desuden, at vaccinen er 100 procent effektiv til at forhindre "alvorlig sygdom" som defineret af den amerikanske lægemiddelstyrelse. I februar var tallet 99,2 procent.

Vaccinen har en 91,3 procent effektivitet generelt - nogle testpersoner har altså oplevet mildere covid-19-sygdomsforløb.

En effektivitet på 91,3 procent er desuden en nedgang i forhold til Pfizers vurdering fra november, hvor vaccineproducenten antog, at vaccinen ville være 95 procent effektiv.

Pfizers resultater står i kontrast til forskning af eksempelvis AstraZenecas vaccine, der i et studie viste ringe effektivitet mod den sydafrikanske virusvariant.

Som konsekvens droppede Sydafrika helt AstraZeneca-vaccinen til fordel for Johnson & Johnson-vaccinen.

Glæde i USA

Sundhedsrådgiver for den amerikanske regering Anthony Fauci glæder sig over de nye resultater fra Pfizer.

Det betyder dog ikke, at Pfizer-vaccinen er bedre end de andre, USA har godkendt, understreger Fauci.

- Det betyder blot, at Pfizer har forsket yderligere, og at resultaterne fra den forskning er utroligt opmuntrende, siger han og tilføjer, at han ikke ville blive overrasket, hvis Moderna og andre covid-19-vacciner ville klare sig tilsvarende godt.

Millioner af Pfizer-vacciner til Danmark

Over 500.000 borgere i Danmark er vaccineret mod covid-19 med Pfizer/BioNTechs vaccine.

Heraf har over 350.000 fået anden dosis og er dermed færdigvaccineret.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 4,6 millioner personer med Pfizer.

I alt har 12,7 procent af den danske befolkning påbegyndt deres vaccination. 6,7 procent er fuldt vaccineret.