Kvinder i fangelejr i Syrien: Vi støtter ikke Islamisk Stat

Ledelsen i al-Roj-lejren vurderer, at over 80 procent af beboerne stadig sympatiserer med Islamisk Stat.

Mens politikerne på Christiansborg diskuterer, om 19 børn med dansk tilknytning skal hentes hjem fra fangelejrene i Syrien, har TV 2 mødt flere af mødrene.

De nægter alle at opgive deres børn.

TV 2 har blandt andet mødt to dansk-somaliske søstre, som er født i Danmark og vokset op i England. De rejste i 2014 til Syrien, hvor de begge blev gift og fik en dreng hver.

Den ene af drengene blev dræbt under et angreb i 2019. Begge kvindernes mænd er ifølge TV 2s oplysninger ligeledes døde i Syrien.

Siden er de to søstre og den overlevende dreng endt i al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien.

Nu håber de to søstre, at de kan komme hjem til Danmark med drengen.

- Jeg håber, jeg bliver udvist sammen med min søn. Jeg håber, alle kvinder og børn fra Danmark bliver udvist sammen, siger den ene søster til TV 2.

TV 2 har valgt at acceptere kvindernes ønske om at optræde anonymt, og interviewet er foretaget på engelsk.

"Vi tilsluttede os ikke en terrororganisation"

Ifølge internationale medier indtog søstrene en ledende position blandt udenlandske kvinder i Islamisk Stat og var med til at rekruttere andre unge kvinder.

Ligesom søstrene angiveligt har optrådt på billeder, hvor de poserer og træner med våben.

Kan I forstå, hvis folk i Danmark tænker, at I selv valgte at tage herned for at tilslutte jer en terrororganisation og derfor sætter spørgsmålstegn ved at hjælpe jer?

- Vi tilsluttede os ikke en terrororganisation. Danskerne må forstå, at alle bør respektere menneskets rettigheder. Lige nu er min ret, at jeg bør komme hjem til mit land. Og jeg vil have min søn med. Man bør ikke bare lade os være her, siger den ene søster til TV 2.

Hvad hvis folk, som ser det her, tænker: ”Her er to kvinder, som er IS. De repræsenterer, hvad IS er”. Hvad vil I sige til dem?

- De personer bør overveje nøje, at det drejer sig om enkeltpersoner, siger den ene søster.

- Ikke alle her støtter IS

Den anden søster stemmer i og opfordrer til, at danskerne ikke skærer alle beboerne i lejren over én kam:

- Man bør ikke tro, at alle her støtter IS. Eller at de er kommet her, fordi de tilhører IS. Det er ikke tilfældet for alle. Og slet ikke for mig og min søster. Vi støtter ikke IS. Vi begik en fejl. Vi kom hertil som børn og håber at komme hjem igen.

Der bor omkring 2500 mennesker i lejren under primitive forhold. Ifølge lejrledelsen er langt de fleste af de mennesker, som bor i lejren, ikke fra Syrien, men fra Europa.

Ledelsen i al-Roj-lejren vurderer, at over 80 procent af beboerne stadig sympatiserer med Islamisk Stat.

PET advarer mod at lade børnene blive

Hvis den danske regering lader børnene og deres mødre blive i de kurdisk-kontrollerede fangelejre i Syrien, kan de potentielt udgøre en sikkerhedsrisiko for Danmark.

SĂĄdan lyder vurderingen fra Politiets Efterretningstjeneste, PET.

I marts 2020 udkom PET med en rapport, hvori de vurderer, at det er "usandsynligt", at børnene i de syriske fangelejre udgør en terrortrussel. De advarede dog samtidig mod, at jo længere børnene bliver i lejrene, desto større er risikoen for radikalisering.

Tidligere operativ chef hos PET Hans Jørgen Bonnichsen siger til TV 2, at PET har de nødvendige ressourcer, så de bør være i stand til at håndtere en eventuel trussel "uden problemer".

Fem kvinder udgør en trussel

Mandag skrev Ekstra Bladet og Politiken, at mindst fem kvinder i de syriske fangelejre udgør en mulig trussel mod Danmark.

Derudover har mindst to ud af syv kvinder med dansk tilknytning modtaget våbentræning under deres ophold i konfliktzonen.

Et flertal i Folketinget afviser at hente både børn og mødre til Danmark, men tirsdag blev det vedtaget at nedsætte en taskforce, der skal undersøge, hvordan man kan få børnene til Danmark - uden mødrene.

Taskforcens forslag til, hvordan de 19 børn med dansk tilknytning kan hentes hjem, skal ligge klar senest 15. maj.