Coronavirus

Domstol pålægger Belgiens regering at ophæve alle coronarestriktioner

Regeringen mangler hjemmel i lovgivningen til at anvende dekreter til at indføre coronarestriktioner, hedder det i rettens afgørelse.

En belgisk domstol har pålagt regeringen at ophæve alle landets coronarestriktioner inden 30 dage.

Det skriver avisen The Brussels Times.

Det er organisationen League for Human Rights, der for to uger siden anlagde sagen mod den belgiske stat.

Organisationen mener, at regeringen mangler hjemmel i lovgivningen til at anvende dekreter til at indføre coronarestriktioner, da det sker uden et parlamentarisk grundlag.

Og det har en dommer nu givet League for Human Rights medhold i.

Risikerer dagbøder

Den belgiske stat skal inden 30 dage præsentere et "fornuftigt juridisk grundlag" for restriktionerne, ellers risikerer de dagbøder af 5000 euro (omkring 37.000 kroner).

Belgiens nuværende coronarestriktioner er baseret på loven om civil sikkerhed fra 2007, der giver den belgiske regering ret til at "reagere hurtigt under ekstraordinære omstændigheder".

Men ifølge rettens afgørelse er ministerielle dekreter ikke omfattet af loven om civil sikkerhed.

En begmand til regeringen

TV 2s mangeårige EU-korrespondent med base i Bruxelles, Olav Christensen, kalder dommen en begmand til den belgiske regering:

- Nu må regeringen gøre sin position klar. Vil man gennemføre en lovgivning, der kan sikre et grundlag for restriktionerne, eller vil man anke afgørelsen til en højere retsinstans.

Indtil videre vil landets nuværende restriktioner ikke blive ændret, og dommen bliver nu set efter i sømmene af indenrigsminister Annelies Verlinden og hendes embedsværk, skriver avisen De Standaard.

Det er stadigt muligt for staten at appellere domstolens afgørelse, men da der er tale om en såkaldt sammenfattende dom, vil en appel ikke udskyde fuldbyrdelsen af dommen – at restriktionerne skal ophæves.

- En skændsel for regeringen

Onsdag aften blev rettens afgørelse diskuteret under et møde i det belgiske parlament, hvor lederen af Den Nye Flamske Alliance (N-VA), Peter De Roover, kaldte dommen "en skændsel for regeringen".

- Regeringen har leget med ilden ved at indføre dens coronarestriktioner, selvom den er blevet advaret mod det uge efter uge, lød det fra De Roover.

Belgien har netop strammet coronarestriktionerne yderligere for at bremse en tredje bølge af coronasmitte. Det betyder blandt andet, at skolelever og universitetsstuderende de næste tre uger skal modtage hjemmeundervisning.