Coronavirus

15 millioner doser ødelagt – blandede to vacciner sammen ved en fejl

Tvivlsomt om fabrikken vil nå deres mål for levering af vacciner i april.

Cirka 15 millioner vaccinedoser fra medicinalselskabet Johnson & Johnson er blevet ødelagt på grund af en menneskelig fejl ved en fabrik i USA.

Det skriver avisen The New York Times.

Fabrikken, der ligger i Baltimore, producerer både AstraZenecas og Johnson & Johnsons vacciner, men kom ved en fejl til at blande dem sammen.

Derved ødelagde de 15 millioner vaccinedoser fra Johnson & Johnson. Vaccinen kræver kun et stik, så det er nok til at vaccinere hele Danmarks befolkning næsten tre gange.

Deler teknologi

De to vacciner deler den samme teknologi, men kan ikke biologisk blandes.

I slutningen af februar lykkedes det en eller flere medarbejdere at forveksle de to, og fejlen har efterfølgende rejst en bekymring for, at medarbejderne ikke har fået den tilstrækkelige træning.

Særligt fordi der gik flere dage, før fejlen blev opdaget.

Johnson & Johnson kontaktede efterfølgende myndighederne, der startede en undersøgelse af sagen.

- Vores kvalitetskontrol identificerede et parti, der ikke levede op til vores kvalitetskrav, og partiet kom ikke videre til de afsluttende stadier af processen, skriver virksomheden blandt andet i en pressemeddelelse sent onsdag.

De nævner ikke selv, hvor mange doser der gik tabt, men de skriver, at de fortsat forventer at nå deres mål i udgangen af april.

Ingen af de ødelagte vacciner nåede at forlade fabrikken.

Forsinkelser i levering

Den næste måned skulle fabrikken levere 24 millioner doser til den amerikanske vaccinekamp, men det er ifølge avisen tvivlsomt, om de nu når det.

Myndighederne forventer dog stadigt, at med de resterende Johnson & Johnson vacciner, og dem fra Pfizer-BioNTech, Moderna og AstraZeneca er tilstrækkeligt med vacciner til at nå præsident Joe Bidens mål om at have vacciner nok til alle voksne amerikanere ved udgangen af maj.

AstraZeneca mangler fortsat at blive godkendt i USA, men både Pfizer-BioNTech og Moderna ser ud til at levere hurtigere end planlagt.