Udland

Italiensk flådekaptajn solgte NATO-hemmeligheder til Rusland

Hændelsen er den seneste i en række spionageanklager mod russere i Europa.

De italienske myndigheder har tirsdag anholdt en italiensk og en russisk statsborger under anklage for spionage.

En italiensk flådekaptajn og en russisk diplomat blev pågrebet af italiensk politi, imens de var ved at udveksle dokumenter og penge, siger italiensk politi.

Mændene står anklaget for forbrydelser mod statens sikkerhed og spionage.

Efter hændelsen er den russiske ambassadør blevet kaldt til samtale i Udenrigsministeriet i Rom. Det skriver BBC.

Taget på fersk gerning

Ifølge Italiens udenrigsminister, Luigi Di Maio, er i alt to russiske statsborgere involveret i episoden. De vil begge blive udvist med omgående virkning.

De russiske myndigheder udtaler, at de håber, de to landes ”meget positive og konstruktive forhold” vil fortsætte. Det ventes, at Ruslands Udenrigsministerium vil komme med en officiel udtalelse i sagen.

En indsatsgruppe under politiet i Rom slog til mod den russiske diplomat og den italienske flådekaptajn, da de mødtes tirsdag aften i den italienske hovedstad.

De blev taget på fersk gerning, da den italienske statsborger afleverede et hemmeligt dokument til den russiske diplomat og modtog et pengebeløb.

Transaktionen fandt ifølge italienske medier sted på en parkeringsplads og involverede et pengebeløb på 5000 euro (omkring 38.000 kroner). Detaljerne er dog ikke bekræftet af de italienske myndigheder.

Solgte NATO-hemmeligheder

Det italienske medie Corriere Delle Sera skriver, at en række beslaglagte dokumenter fra den italienske flådekaptajns hjem peger på, at han solgte NATO-hemmeligheder til Rusland og derved bragte en række landes nationale sikkerhed i fare.

Den russiske ambassade i Rom bekræfter, at en russisk militærattaché er involveret, men vil ikke kommentere sagen yderligere.

Hændelsen er den seneste i en række af spionanklager mod russere i Europa.

Tidligere på måneden udviste Bulgarien russiske embedsmænd efter mistanke om spionage, og i december gjorde Holland det samme.

Forholdet mellem Rusland og NATO er forværret, siden Rusland annekterede Krim-halvøen i Ukraine i 2014. Senest er Rusland og præsident Putin kommet i international modvind efter forgiftningen af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj, som nu sidder fængslet i en straffekoloni nordøst for Moskva.