Udland

TV 2 har besøgt fængsel med radikaliserede Syrien-børn: - De er mere barbarer end mennesker

Nogle af børnene kommer fra fangelejrene, mens andre kommer direkte fra kalifatet. Islamisk Stat kalder børnene for "kalifatets løveunger".

Lige nu sidder 19 børn med dansk tilknytning og deres seks mødre i kurdisk-kontrollerede fangelejre i det nordøstlige Syrien.

Tirsdag er der indgået en bred politisk aftale om at undersøge, hvordan børnene kan hentes hjem til Danmark – uden deres mødre.

De mest radikaliserede børn med europæisk tilknytning er placeret i et særligt fængsel tæt på byen Al-Qamishli.

Nogle af dem kommer fra fangelejrene, mens andre kommer direkte fra kalifatet, og derfor kalder Islamisk Stat børnene for "kalifatets løveunger".

Har været vidner til drab

TV 2s udsendte Benjamin Kürstein har besøgt fængslet, hvor han blandt andre har mødt en 15-årig dreng, der optræder anonymt af hensyn til sin sikkerhed.

Drengen er oprindeligt fra Usbekistan, men har boet i Sverige, fra han var to år gammel. For syv år siden tog hans far hele familien med til Irak for at tilslutte sig Islamisk Stat.

- Min mor sagde: ”Lad os komme væk herfra. Hvad skal der blive af os her?”, fortæller den 15-årige dreng til TV 2.

Drengene i fængslet kommer fra 25 forskellige lande – der er dog ingen danske børn i fængslet.

- Børnene her har været vidne til drab, vold, overfald, plyndringer og forbrydelser, så de er mere barbarer end mennesker, siger fængselslederen Jakar til TV 2.

I fængslet, der også fungerer som et rehabiliteringscenter, forsøger kurderne at åbne børnenes øjne for, at verden kan forstås anderledes end det, de lærte i kalifatet.

Skulle bære afhuggede hoveder

En 16-årig dreng, hvis forældre kommer fra Trinidad og Kina, fortæller, at han blev indoktrineret af Islamisk Stat.

- Om aftenen tog de en projektor frem og viste videoer, hvor de dræbte folk. På det tidspunkt slog min hjerne helt fra, fortæller drengen til TV 2.

Den 15-årige svensk-usbekiske drengs forældre er døde, og han er selv blevet såret af granatsplinter.

Drengen selv siger, at han ikke har deltaget i kampe, men ifølge lederen af fængslet har alle drenge her været en del af Islamisk Stat på forskellig vis.

- Vi spurgte en lille dreng, hvad han havde lavet hos Islamisk Stat. Han sagde, at han ikke havde lavet noget, men at hans far havde skåret hovederne af folk, og han havde hjulpet med at bære hovederne over i en bil, fortæller Jakar til TV 2.

Kan blive fremtidens IS

Selvom kurderne helst så, at andre lande tog sig af de udenlandske børn, der sidder i fængslet, fortætter de arbejdet med de unge drenge.

- Jeg kan ikke sige, at vi kan ændre dem alle sammen, men hvis vi ikke forsøger og lykkes med det, er de fremtidens Islamisk Stat, siger fængselslederen Jakar.

Forslagene til, hvordan de 19 børn med dansk tilknytning kan hentes hjem, skal ligge klar senest 15. maj.